Otkrivena dugo čuvana tajna: Srbi su pogodili i drugi F-117

Poznato je da su Srbi, tokom NATO bombardovanja oborili F-117, ali do sada je potpuno nepoznato ostalo da je bio pogođen još jedan "nevidljivi".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 02.12.2020.

07:10

Otkrivena dugo čuvana tajna: Srbi su pogodili i drugi F-117
Ethan Miller/Staff/Getty images

Američki portal "The Drive" navodi da su detalji o tome šta se desilo sa drugim avionom postali poznati tek nedavno, a potpukovnik vazduhoplovstva SAD u penziji Čarli Tuna Hajnlajn, i bivši pilot F-117, u potkastu "Afterburn" lično je potvrdio ono što je dugi niz godina bila samo glasina.

Naša PVO je uspela da pogodi i drugi stelt avion, ali je on ipak uspeo da se vrati u bazu u Nemačkoj, pišu "Novosti".

Nije poznat tačan datum kada se pogodak desio, ali je sigurno da se ovaj događaj odigrao tokom aprila 1999. posle obaranja prvog F-117.

U tekstu se podseća da su četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju "nevidljivog" steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume.

U svom svedočenju, Hajnlajn je opisao kako je pogođen drugi F-117. On je naveo da su u akciju nad Beogradom iz baze u Nemačkoj krenula dva "nevidljiva" aviona, praćena letelicama F-16J. On je pilotirao jednim F-117, a kada su se našli iznad Novog Beograda, oba "nevidljiva" su bila napadnuta raketama koje je ispalila srpska PVO.

"Pogledao sam udesno na nebo nad Beogradom i video ogromnu raketu kako se približava. Izgledala je kao saturn V. Znao sam da je moj momak broj dva tamo negde. Tada sam video još jedno lansiranje i veliki sjaj, dim, a onda vatrenu kuglu koja dolazi prema meni", kazao je on.

Američki pilot navodi da je on ipak uspeo da izbegne eksploziju projektila i obaranje svog aviona uz pomoć autopilota, i da izvrši svoju misiju, odnosno bombarduje zadati cilj.

U povratku je međutim shvatio da je drugi avion ozbiljno oštećen, ali su obe letelice ipak uspele da se vrate u bazu, prenele su "Novosti" pisanje "Kurira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: