KiM: Usvojen SSP, "za" i poslanici Srpske liste

Priština -- Skupština Kosova ratifikovala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa EU.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Za zakon o potvrđivanju Sporazuma od 87 prisutnih poslanika glasalo je 86, među kojima i poslanici Srpske liste.

Šef parlamentarne grupe Srpska lista Slavko Simić rekao je da ta lista u potpunosti podržava SSP i naglasio da je on od velikog značaja za građane čitavog regiona.

Posle uvodnih izlaganja poslanici opozicije su zajedno sa svojim liderima napustili skupštinsku salu i na taj način bojkotovali glasanje, što su i najavili da će uraditi.

Predstavljajući zakon o ratifikaciji SSP ministar za evropske integracije Bekim Čolaku rekao je da je Kosovo spremno da ostvari sve kriterijume za učlanjenje u Evropsku uniju.

On je ocenio da je ovo najznačajnija sednica Skupštine Kosova od proglašenja nezavisnosti Kosova i da će SSP Kosovu doneti direktne dobiti.

"Koristi se neće okončati ovde, u narednim fazama će se videti konkretne dobiti. SSP u sebi sadrži sve vrednosti - od borbe protiv kriminala i korupcije do ekonomskog razvoja", rekao je Čolaku i dodao da je SSP sa Kosovom sličan sporazumima koji su ranije potpisale druge države.

Predsednica parlamentarne komisije za evropske integracije Teuta Sahatčiu pozvala je poslanike Skupštine Kosova da jedinstveno glasaju za SSP, kako bi mogla početi njegova primena.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci rekao je da je SSP najznačajniji akt nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Izolovano Kosovo znači crnu tačku na Balkanu", rekao je Grabovci dodajući da je sledeći potez liberalizacija viza, što će se desiti vrlo brzo nakon potpisivanja sporazuma.

Predsednik poslaničke grupe DSK Ismet Bećiri je današnji dan nazvao izuzetno značajnim za Kosovo i narod.

Uoči današnje sednice Skupštine Kosova uvedene su stroge mere kontrole, pa su na ulazu u skupštinsku salu postavljena tri detektora za registrovanje metala kroz koja moraju da prođu svi koji ulaze u Skupštinu.

Strogim merama pregleda podvrgnuti su poslanici, ministri, članovi diplomatskog kora, novinari i posmatrači.

Rigorozne mere kontrole uvedene su nakon petonedeljnih incidenata koje su poslanici opozicije organizovali u Skupštini Kosova zahtevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština i demarkacije granice Kosova i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu