Tadić: DS još ka levici, u EU 2015.

Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje da će Srbija u EU ući 2015. ili 2016, i najavio dalje pomeranje DS-a ka levici i snažniji angažman u socijalnom dijalogu.

Izvor: B92

Subota, 02.10.2010.

15:10

Default images

"Naredna godina je godina u kojoj treba ispuniti obećanja data građanima", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora stranke u Svilajncu.

Tadić je kazao da očekuje da će Srbija 2011. dobiti status kandidata za EU, da će potom početi pregovore o ulasku i da će 2015. ili 2016. postati članica Unije.

On je rekao da su siromaštvo i tehnološko zaostajanje u ovom trenutku najveći izazovi Srbije, kojima DS, na narednoj skupštini, mora prilagoditi svoju strukturu.

"Predložiću da DS sebe osnaži kada je u pitanju socijalni dijalog, da pomeri političko težište ka levici, da ostvari strukturnu organsku vezu sa sindikatima, da sindikati imaju svoje mesto u DS, da odlučuju o budućnosti, da imaju svoju glasačku strukturu u DS, jer bez organske povezanosti sa sindikatima ne možemo da rešimo problem zaostajanja", rekao je Tadić.

On je takođe ukazao na činjenicu da je naredna godina i predizborna, jer će izbori biti 2012. i zatražio većio angažman članova DS.

"Nisam siguran da svi u DS rade potrebnim intenzitetom. Ako je do sada bilo nekih popusta, od sada ih neće biti. Nemam nameru da nosim odgovornost za nečiji nerad", poručio je Tadić na sednici Glavnog odbora stranke u Svilajncu.

Tadić je predložio Vladi Srbije da vodi racionalnu politiku koja je usmerena ka odbrani legitimnih nacionalnih interesa, koji ne dovode u pitanje članstvo u EU.

Rekao je da Srbija ne može u EU ako donosi konflikte i poručio da bez saradnje sa velikim silama i zemljama koje su priznale Kosovo ne može da odbrani nacionalni interes, a to je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Sa Prištinom dijalog dve strane, a ne dve države"

Kako je predsednik stranke rekao, DS, kao regionalni politički činilac, mora omogućiti prevazilaženje nacionalnih i unutrašnjih društvenih konflikata, i biti garant da Srbija neće biti "zemlja jednog pitanja - kosovskog pitanja", već zemlja koja u više dimenzija nastupa na međunarodnoj sceni.

Tadić se zalaže za to da se razgovori Beograda i Prištine vode o svim otvorenim životnim pitanjima na ekspertskom nivou, kako bi kasnije dobili političku potvrdu.

On je kazao da ne može da precizira koja su to životna pitanja o kojima treba voditi pregovore jer, kako je naveo, treba uvažiti i drugu stranu.

"Kompromis je najjača snaga, jer se samo kompromisom može postići dugoročno rešenje tog istorijskog problema", rekao je on.

Tadić je kazao da će pregovori biti vođeni na ekspertskom nivou, ne pred kamerama kao zvanične delagacije "jer to nisu pregovori dve države već pregovori dve strane".

"Razgovore Beograd-Priština treba voditi s iskazanom suzdržanošću ali i optimizmom, sa planom ali i sa ciljem da se reši to istorijsko konfliktno pitanje", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da Beograd želi "politiku nultog nivoa konflikata sa susedima" i dodao da će to biti ključna tačka političke strategije u narednom periodu.

On je najavio je veliku međunarodnu aktivnost koja će biti usmerena na traženje podrške za politiku koja ne prihvata nezavisnost Kosova.

Đelić: Ambiciozan cilj, ali moguć

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je za B92 rekao da iznad rada postoje i političke okolnosti i razrešavanje bitnih pitanja kao što su saradnja sa Hagom i rešavanje statusa Kosova.

"Evropa sigurno nas ne može primiti tako što bi kako oni to vide uvezli neki nerešen problem, Jer takvih problema već ima mnogo, poput Kipra. Tako da je 2015. ili 2016. jedan cilj koji je u tehničkom smislu izuzetno ambiciozan ali moguć, i koji podrazumeva da u političkom smislu pitanje haga i kosova do tada bude rešeno", kazao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: