Međunarodna jevrejska zajednica: "Hrvatski fašizam pokazuje svoje pravo lice"

U dva nedavna incidenta, hrvatski fašizam je zasijao punim sjajem kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu, piše u članku Centra Simon Vizental.

Izvor: B92
Podeli
Profimedia/Georg Wendt/dpa
Profimedia/Georg Wendt/dpa

Naime, hrvatski nedeljnik Ekspres objavio je ove nedelje karikaturu lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima, i to stavio pod naslov „Achtung Hrvatska između tri mini-fašizma“.

Iako, istini za volju, ova tri političara zaista jesu desno orjentisani konzervativci, žigosati ih kao naciste je jednostavno odvratno, nefer i vređa žrtve nacista.

Sa druge strane, u Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača, podržavalaca fudbalskog kluba Sidnej Junajted salutirala je nacističke pozdrave i pevala "Za Dom Spremni", što je dobro poznati hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava „Sieg Heil“. Ovo se dešavalo tokom ceremonije dobrodošlice, koja za cilj ima da istakne činjenicu da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima, navodi se u saopštenju.

Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori. Prema rečima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju.

"Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice", zaključio je dr Zurof.

Podsetimo, Centar Simon Vizental je jedna od najvećih međunarodnih jevrejskih organizacija za ljudska prava sa više od 400.000 članova porodica u Sjedinjenim Državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu