BiH: Osuđeno 95 Srba na 1.054 godine zatvora

Sud BiH je za 10 godina rada osudio 95 Srba za ratne zločine i kaznio ih sa ukupno 1.504 godine zatvora.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.07.2015.

11:15

Default images

Istovremeno pravosnažno je osudio 28 Bošnjaka i 18 Hrvata koji su za ratne zločine ukupno dobili 412 godina zatvora.

Istovremeno pravosnažno je osudio 28 Bošnjaka i 18 Hrvata koji su za ratne zločine ukupno dobili 412 godina zatvora.

U analizi presuda koju je uradio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih navodi se da je u proteklih 10 godina pred Sudom BiH za ratne zločine procesuirano 268 Srba, 148 Bošnjaka i 62 Hrvata, ali da je za krivična dela za koja su predviđene najteže kazne bilo suđeno gotovo isključivo Srbima, piše "Pres Republika Srpska".

Za krivično delo genocida bilo je optuženo 38 Srba od kojih je 12 proglašeno krivim, dok za isto krivično delo nije odgovarao nijedan Bošnjak ili Hrvat.

U predmetima zločina protiv čovečnosti odgovaralo je 167 Srba, a 64 osuđeno, a za ista nedela bila su optužena tri Bošnjaka od kojih nijedan nije osuđen, kao i 16 Hrvata za koje je Sud ustanovio krivicu u pet slučajeva.

U analizi Centra navodi se i da su Srbi kojima je Sud BiH izrekao pravosnažne kazne za krivična dela ratnog zločina protiv Bošnjaka ukupno dobili 934 godine zatvora, dok su bošnjački osuđenici za zločine nad Srbima dobili 123 godine.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da poslednja analiza rada Suda BiH na predmetima ratnih zločina najbolje pokazuje da je ova institucija izrazito antisrpski nastrojena.

"Podaci do kojih smo došli pokazuju da je za zločine nad Srbima Sud BiH izrekao kazne koje iznose 151,5 godina zatvora ili samo 7,9 odsto od ukupno izrečenih kazni, iz čega se jasno može videti selektivan pristup Suda i Tužilaštva BiH koji za ratne zločine optužuju i osuđuju uglavnom Srbe", ocenjuje Kojić.

On dodaje da u prilog tvrdnjama o selektivnom pristupu govori i podatak da je gotovo isključivo Srbima suđeno za najteža krivična dela, poput genocida i zločina protiv čovečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: