RSF osuđuje napade na novinare u BG: Policija samo gledala

Beograd -- Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopštila je da osuđuje nasilje vladinih pristalica nad novinarima tokom polaganje zakletve Aleksandra Vučića.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Kako navode, “policija je napade samo posmatrala bez intervencije”.

“Napadi su se dogodili kada su opozicioni aktivisti počeli da se sukobljavaju sa hiljadama Vučićevih pristalica koje su se okupile ispred parlamenta zbog ceremonije”, navode iz RSF.

Pročitajte još:

Takođe, oni ističu da je novinara lista “Danas” Lidija Valtner snimala prepirku pristalica Vučićeve Srpske napredne stranke i njegovih protivnika kada su je napala dvojica aktivista.

“Jedan je pokušao da joj uzme telefon kako bi je sprečio da snima i dok je pokušavala da se odbrani dvojica su je uhvatila i nasilno je odnela do obližnjeg parka”, pišu Reporteri bez granica.

U intervjuu za RSF Lidija Valtner kaže da su dvojica policajaca samo posmatrala napad na nju i da joj nisu pomogli.

Reporteri bez granica navode i da je “sila upotrebljena” nad novinarima Vajsa, Radio Beograda, Cenzolovke i Insajdera kako bi ih sprečili da izveštavaju ili snimaju sa protesta.

"Osudjujemo napade i postupke zastrašivanja novinara od strane članova Srpske napredne stranke predsednika Vučića", rekla je Polin Adis-Mevel, šefica deska RSF za Evropu i Balkan.

Ona je navela da upotreba takvih metoda protiv medija ne priliči zemlji koja teži članstvu u Evropsku uniju, navodi se u saopstenju.

RSF na kraju piše da se Srbija nalazi na 66. mestu od 180 zemalja po njihovom indeksu slobode medija.

Prema toj listi ispred Srbije su Slovenija (37) i Bosna i Hercegovina (65), dok se Hrvatska nalazi na 74. mestu. Crna Gora je na 106. mestu, a Makedonija na 111.

Iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića medijima je prosleđeno saopštenje kao reakcija na “neistinite tvrdnje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu