Kad "pukne zvečka" ostane jedino policijski čas; Podržavate? VIDEO

Medicinski deo Kriznog štaba u ponedeljak je zatražio zatvaranje na sedam do 10 dana. Uz dramatični rast brojeva danas - deluje sve izvesnije ovaj scenario.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

21:00

Kad
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Da li je već "pukla zvečka"? Čeka li nas zatvaranje i policijski čas?

"Medicinski deo je predložio je da se maksimalno spreči mogućnost svih kontakata, isključivo kroz vanredno stanje, to jest policijski čas. Skraćivanje radnog vremena za nekoliko sati u epidemiološkom smislu ništa ne znači", naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković u ponedeljak i dodao da za tu odluku ima razloga, kao i razloga protiv toga.

Pre današnjih rezultata oglasio se i dr Predrag Kon. On je naglasio da je zatvaranje neophodno kako se ne bi dogodilo da zdravstveni sistem pukne.

"Medicinski deo Kriznog štaba ne može ni na koji način drugačije da predlaže, svu težinu odgovornosti mora da preuzme čitavo društvo, medicinski deo jasno zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali bez obzira na to, to je mera koja štiti živote, i to moramo otvoreno i javno da kažemo. Predlog je da mora da se zabrane nezaštićeni kontakti, inače ćemo puknuti ko zvečka i tek tada će biti jasno šta to znači kad pukne zdravstveni sistem", rekao je epidemiolog.

Brojevi zaraženih danas su naglo skočili preko 4.000. Prema poslednjem preseku utvrđeno još 4.157 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 16 osoba. Nakon ovoga poruka dr Kona se nije promenila - "Jedino realno su oštre mere i vanredno stanje".

Kako dalje navodi, te mere bi podrazumevale da sve bude zatvoreno, osim prehrambenih prodavnica, apoteka, pumpi.

"Imali smo za vikend i gužve po radnjama zbog skraćenja radnog vremena i ne mislim da će se puno uočiti posledice tih mera koje su važile za vikend", rekao je Kon.

Kontra

Sa druge strane, ni zamenik gradonačelnika Goran Vesić nije zadovoljan merama i njihovim učinkom. Ipak, Vesić nikako nije za potpuno zatvaranje. On je, komentarišući ograničavanje radnog vremena za ugostiteljske i uslužne delatnosti prethodnog vikenda do 14 časova, rekao da smatra da su one kontraproduktivne jer "vam radno vreme ne garantuje da se nećete zaraziti".

"Ja ću se boriti protiv restrikcija, znam za šta ću glasati. Smatramo da te mere nisu dale rezultate i neće ih dati", rekao je Vesić i kao argument za svoje tvrdnje naveo činjenicu da je prethodnog vikenda, dakle kada je rad ugostiteljskih objekata bio ograničen do 14 časova, zabeležen veći broj ilegalnih korona-žurki nego ranije.

On je poručio onima koji donose konačnu odluku da "pre nego što je donesu, da dobro razmisle i da razmisle koji su kontraefekti".

Vesić objašnjava da su mere pooštrene za vikend koji je za nama zapravo kontraproduktivne jer se za kraće vreme na istom mestu nalazilo više ljudi. Bolje je, prema njemu, ne ograničavati radno vreme ugostiteljskih objekata i drugih objekata koji su moguća mesta okupljanja više ljudi, već strože kontrolisati već postojeće mere.

Šta kažu Beograđani?

Građani Beograda podeljeni su po pitanju predloga medicinskog dela Kriznog štaba da se ponovo uvede policijski čas zbog pogoršane epidemiološke situacije i za Tanjug ističu da jedva čekaju da "slobodnije žive, bez ograničenja".

"Jesam za policijski čas. Mladi su neodgovorni, treba ih malo umiriti, da sede u kući", kaže Beograđanka, uz ocenu da je prethodno uvođenje policijskog časa dalo rezultate.

Jedan stariji Beograđanin kaže da je važno da se svako individualno čuva i poručuje Kriznom štabu da je potrebno da se zatvore kafići.

"Da mene neko pita, ja bih zatvorio kafiće, ali samo unutra. Bašte bi radile, jer je u baštama mnogo manja verovatnoća da se bilo ko zarazi", kaže on.

A šta kažu čitaoci B92.net?

Da li smo zaslužili ponovno uvođenje policijskog časa? Ili, još bolje, da li smo ga zaslužili kao celina zbog načina na koji se ponaša deo nas?

Čitaoci B92.net portala bili su podeljeni. Skoro polovina od ukupnog broja glasova kaže "ne, apsolutna besmislica" na pitanje da li je zaključavanje neophodno.

Druga polovina, koja je za mere, kaže - potrebne su nam mere. Ipak manji deo je za blaže, dok ostatak navodi da smatra da samo uz zatvaranje možemo da se opametimo i izborimo sa pandemijom.

Da li ste nakon današnjih rezultata promenili mišljenje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: