Split: Peristil zavijen u crno

Split -- Na dan kada je Hrvatska postala članica EU, grupa nezadovoljnih građana Splita postavila je crni pokrivač na glavni trg Dioklecijanove palate - Peristil.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Svesni da slika koja se forsirano izgradjuje u očima javnosti o ulasku naše Hrvatske u Uniju ne odražava stvarno stanje niti država uključenih u proces ulaska, niti interesa zajednice, niti volje ni želje gradjana...odlučili smo da crnim prekrijemo deo kulturne baštine našeg grada Splita", poruka je nezadovoljnih performera.

Aktivistički performans, naglašavaju, odnosi se na politički vrh, već odavno turobnu svakodnevicu kojom građane, kako tvrde, "hrani ova nelogična, neljudska, da ne kažemo i nelegitimna vlada koja, u doba kada bi trebalo da pruža podršku narodu, ne predizima nikakve konkretne korake za osiguranje budućnosti naše dece".

Dodaju, prenose hrvatski mediji, da ne veruju u sliku koju političari šalju javnosti o tome da je ulazak Hrvatske u Uniju "najbolje što se dogodilo od osamostaljenja".

"Trenutno stanje u našima glavama, srcima, dušama i frižiderima ne može popraviti nikakva besplatna kafa, kroasan... bar ne dok ne budemo sigurni da svaki dan, svaki građanin i građanka jedni drugima neće moći da pruži to...", kritukuju splitski performeri i proslavu ulaska Hrvatske u evropsku porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1234 idi na stranu