Grimson peti put predsednik Islanda

Rejkjavik -- Islandski predsednik Olafur Ragnar Grimson ponovo je izabran da predvodi zemlju, peti put zaredom.

Izvor: Beta
Podeli

Grimson je svoju ceremonijalnu funkciju pretvorio u poziciju moći kada je odbio sporazum koji bi poreske obveznike njegove zemlje opteretio za pet milijardi dolara.

Grimson (69), koji je, prema preliminarnim rezultatima, na jučerašnjim izborima osvojio 52,2 odsto glasova, tako je postao predsednik sa najdužim stažom u islandskoj istoriji, i posle 16 godina na čelu države čeka ga još jedan četvorogodišnji mandat.

Njegov najbliži rival, novinarka Tora Arnordsdotir osvojila je 33,8 odsto glasova, i priznala je poraz. Funkcija predsednika na Islandu je uglavnom ceremonijalnog karaktera, a Grimson je došao na metu kritike svojih protivnika da ju je politizovao, pošto je tri puta iskoristio pravo veta na zakone sa kojima se nije slagao.

On je takodje kritikovan posle finansijske krize 2008-09, jer je podržavao poslovni sektor, ali je ponovo zadobio podršku javnosti kada je odbio da potpiše sporazum, prema kojem bi islandski poreski obveznici morali da vraćaju Britaniji i Holandiji dugove stečene u vreme krize, u iznosu od pet milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 295 idi na stranu