Sve je rešeno, Srbiji kandidatura

Brisel -- Uklonjena poslednja prepreka za kandidaturu. "Sve je rešeno", rekao Trajan Basesku u Briselu uoči samita EU. Srbija i Rumunija usaglasile zapisnik o manjinama.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Srbija i Rumunija su postigle sporazum samo nekoliko sati uoči početka samita šefova država i vlada zemalja članica EU u Briselu.

Sporazum o tome potpisali su ambasadorka Srbije pri EU Roksanda Ninčić i njen rumunski kolega Mihnea Motok. Dolazeći na samit u Brisel, rumunski predsednik je odgovarajući na pitanje B92 kratko rekao: "Sve je rešeno".

Reč je o usaglašenom zapisniku s poslednje sednice Mešovitog srpsko-rumunskog komiteta, održanog decembra 2011. godine, rekli su
izvori agencije Beta iz Brisela.

Kako navodi Beta, pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela, time je uklonjena i poslednja prepreka da se Srbiji večeras dodeli status kandidata za članstvo u EU, pošto je upravo zbog Rumunije i njenog insistiranja na garanciji prava manjina rasprava o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji, na nedavno održanom sastanku ministara spoljnih poslova EU, trajala šest sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu