Mediji: Angela dala zeleno svetlo, Nemci naoružavaju Kosovo

Dok s jedne strane, Nemačka propagira pregovore između Prištine i Beograda, s druge strane, ugovara sa Kosovom kupovinu oružja i vojne opreme, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 22.07.2020.

08:41

Mediji: Angela dala zeleno svetlo, Nemci naoružavaju Kosovo
Yarr65/Depositphotos

Time zapravo, navodi se dalje u tekstru, Nemačka krši sopstvene zakone.

Vlasti u Prištini mesecima pregovaraju s nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za tzv. vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje.

Nemačka time što naoružava Kosovo, krši spostvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji načelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO.

Kako bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu sa 5,8 odsto udela u tržištu oružja, ova odredba je zamenjena komplikovanim procesom, pa tako u "spornim" prodajama oružja poslednju reč ima Savezni savet za bezbednost, koji predvodi kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra nemačke vlade.

Ovaj Savet odobri oko 60 odsto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO, pokazala je studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis.

Kosovski Albanci su do sada, piš dalje Sputnjik, iskeširali Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatski puška G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima "Leopard 2".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: