Izveštaj Komisije za istraživanje ubistava novinara

Komisija je osnovana kako bi se učinio dodatni napor u istraživanju razloga zbog kojih do sada nisu otkriveni nalogodavci i ubice novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Naknadno je mandat Komisije proširen i na slučaj ubistva medijskih radnika Radio-televizije Srbije u bombardovanju 1999. godine.

Podeli

...

Deo koji se odnosi na ubistvo Ćuruvije:

U slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, intenzivirana je istraga koja treba da dovede do povezivanja svih do sada otkrivenih činjenica, kako bi se pripremila kvalitetna optužnica za one za koje postoji sumnja da su učesnici i egzekutori ubistva, ali i za nalogodavce. Ovaj slučaj je najobimniji kada je reč o količini prikupljenog materijala, svedočenjima, dokazima i izjavama, sadrži više od 2.000 strana dokumenata. Pored analize do sada urađenog, Komisija intenzivno analizira sve opcije koje bi dovele do povezivanja svih podataka u celinu koja bi bila kredibilna za sudski epilog i osudu počinilaca i nalogodavaca. Evidentirani su svi koji mogu pomoći svojim svedočenjima, bilo kao zaštićeni svedoci ili svedoci koji nisu učesnici događaja, a kojima je potrebna zaštita jer postoji mogućnost daraspolažu činjenicama koje bi bile relevantne za utvrđivanje identiteta ubica. Komisija je spremna da predloži Tužilaštvu za organizovani kriminal da pokrene proces u kojem bi bila ponuđena zaštita ovim licima, ako prezentuju ključne informacije koje bi dovele do identifikacije ubica i nalogodavaca i uspešnog sudskog epiloga ovog procesa. Utvrđivanje istine i odgovornosti i za ovaj zločin predstavlja prioritet u radu Komisije i neophodno je iskoristiti sva pravna sredstva da se dođe do pravosnažnih presuda.

...

Izveštaj možete pročitati ovde.

Arhiva

Podsećanje na dosije "Ćuran" (11.04.2010)

Beogradska "Politika" podseća da je prema navodima iz dokumenta "Ćuran", izveštaja o praćenju Slavka Ćuruvije na dan ubistva od strane pripadnika Državne bezbednosti Srbije, čija autentičnost nikada nije osporena, njegovo nadziranje počelo je nedelju dana pre likvidacije.

Arhiva utorak 14.01. 13:19 Komentara: 0

B92 Istražuje: 7 godina tajni (10. 4. 2006.)

Slavka Ćuruviju 24 sata dnevno pratilo je 27 pripadnika Državne bezbednosti, raspoređenih u tri grupe. Naredbu za njegovo praćenje izdao je načelnik DB-a Radomir Marković, koji je na tom mestu ostao tri meseca posle petooktobarskih promena. Na čelo Beogradskog centra DB-a Marković postavlja Milana Radonjića, koji je po zahtevu svoga šefa naredio da ga operativci na svakih 10 minuta izveštavaju o kretanju Slavka Ćuruvije. Ne znajući da su pod stalnim praćenjem, Slavko Ćuruvija i Branka Prpa su, kao i obično, i tog 11. aprila, na Uskrs, izašli u popodnevnu šetnju

Arhiva utorak 14.01. 12:47 Komentara: 0