MUP zna ko je ubio Ćuruviju, ali ćuti (16.12.2004)

U izjavi svedoka navodi se da je Luka Pejović ubica novinara Slavka Ćuruvije.

Podeli

Kako saznaje ekipa Insajdera TV B92, policiji je već godinu dana poznato ime ubice Slavka Ćuruvije. Prema našim saznanjima, svedok ubistva identifikovao je ubicu još tokom 2003. godine, dok je na čelu MUP-a bio Dušan Mihajlović.

Bivši ministar Mihajlović nije želeo da za B92 govori o slučaju Ćuruvija, rekavši da o tome treba razgovarati sa onima koji danas vode istragu. O tome smo hteli da razgovaramo i sa ministrom Draganom Jočićem, ali nam je u Ministarstvu unutrašnjih poslova rečeno da ne mogu da izađu u susret i odgovore na naša pitanja.

Pisana izjava svedoka predstavlja dokaz koji se i dalje nalazi u MUP-u. U toj izjavi navodi se da je svedok identifikovao Luku Pejovića kao ubicu Slavka Ćuruvije. U trenutku identifikacije Pejović je već bio mrtav. S obzirom na to da postoji svedok koji je identifikovao ubicu Ćuruvije i dao pisanu izjavu policiji, ostaje nejasno zašto predstavnici ni sadašnjeg ni bivšeg MUP-a do danas to nisu saopštili javnosti.

Prema informacijama kojima raspolaže B92, ceo predmet sa dosadašnjim saznanjima do kojih je došla policija nalazi se kod specijalnog tužioca za organizovani kriminal, Jovana Prijića. Naši izvori iz Tužilaštva tvrde da je istraga stala jer je ubica Slavka Ćuruvije ubijen.

Nikšićanin Luka Pejović, koji je identifikovan kao ubica Slavka Ćuruvije, ubijen je još 5. decembra 2000. godine u blizini svoje kuće u Dinarskoj ulici u Beogradu. Novine su u to vreme, pozivajući se na pouzdane informacije, objavljivale da je Pejović bio poznat kao član crnogorskog klana u beogradskom podzemlju i da je trgovao narkoticima. Za članove crnogorsko-beogradsko podzemlja uvek se tvrdilo da obavljaju prljave poslove za obe sluzbe bezbednosti.

Naši izvori navode da način na koji je ubijen Pejović jasno predstavlja potpis profesinalne specijalizovane jedinice. U trenutku pucnjave sa Pejovićem je bio i njegov prijatelj Radule Kasalica, koji je takođe ubijen na licu mesta. Nepoznati napadač je na žrtve iz kalašnjikova ispalio više od 20 hitaca, kalibra 7,62 mm. Pejović, koji je u prvom trenutku bio samo ranjen, pokušao je da pobegne niz Dinarsku ulicu, ali ga je napadač stigao i sa dva hica "overio" u glavu.

TV B92 obavestila je MUP Srbije da je došla do saznanja da je ime ubice Slavka Ćuruvije poznato policiji već više od godinu dana. Od ministra Jočića smo pisanim putem zatražili da nam on ili neko od njegovih saradnika odgovori na dva pitanja. Zašto policija ćuti o takvom saznanju i šta se dogodilo sa istragom o ubistvu Slavka Ćuruvije. Odgovor nismo dobili.

Arhiva

Podsećanje na dosije "Ćuran" (11.04.2010)

Beogradska "Politika" podseća da je prema navodima iz dokumenta "Ćuran", izveštaja o praćenju Slavka Ćuruvije na dan ubistva od strane pripadnika Državne bezbednosti Srbije, čija autentičnost nikada nije osporena, njegovo nadziranje počelo je nedelju dana pre likvidacije.

Arhiva utorak 14.01. 13:19 Komentara: 0

Izveštaj Komisije za istraživanje ubistava novinara

Komisija je osnovana kako bi se učinio dodatni napor u istraživanju razloga zbog kojih do sada nisu otkriveni nalogodavci i ubice novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Naknadno je mandat Komisije proširen i na slučaj ubistva medijskih radnika Radio-televizije Srbije u bombardovanju 1999. godine.

Arhiva utorak 14.01. 13:02 Komentara: 0

B92 Istražuje: 7 godina tajni (10. 4. 2006.)

Slavka Ćuruviju 24 sata dnevno pratilo je 27 pripadnika Državne bezbednosti, raspoređenih u tri grupe. Naredbu za njegovo praćenje izdao je načelnik DB-a Radomir Marković, koji je na tom mestu ostao tri meseca posle petooktobarskih promena. Na čelo Beogradskog centra DB-a Marković postavlja Milana Radonjića, koji je po zahtevu svoga šefa naredio da ga operativci na svakih 10 minuta izveštavaju o kretanju Slavka Ćuruvije. Ne znajući da su pod stalnim praćenjem, Slavko Ćuruvija i Branka Prpa su, kao i obično, i tog 11. aprila, na Uskrs, izašli u popodnevnu šetnju

Arhiva utorak 14.01. 12:47 Komentara: 0