Markač počasni građanin Zagreba

Penzionisani hrvatski general Mladen Markač proglašen je počasnim građaninom Zagreba na svečanoj sednici Gradske skupštine kojom je obeležen Dan grada Zagreba.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.05.2015.

15:38

Default images
Hrvatski generali Ante Gotovina, desno, i Mladen Markac, levo, po dolasku u Zagreb (Foto: Beta/HINA) Hrvatski generali Ante Gotovina, desno, i Mladen Markac, levo, po dolasku u Zagreb (Foto: Beta/HINA)

Sednici su prisustvovali brojni predstavnici političkog, privrednog, kulturnog, sportskog i verskog života grada, a okupljenima su se obratili hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsednik Gradske skupštine Darinko Kosor, prenela je Hina.

Markač, koje je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine tokom akcije "Oluja" 1995, zahvalio je na povelji i rekao da priznanje prima "u ime svih branitelja" grada Zagreba i Hrvatske.

Penzionisani hrvatski general je rekao da se ratni veterani ne smeju zaboraviti jer bi se time zaboravila "istorija naše zemlje u kojoj smo ostvarili samostalnu i slobodnu Hrvatsku".

Grabar-Kitarović je u svom govoru istakla privrednu važnost Zagreba koji ostvaruje trećinu BDP-a države i više od trećine izvoza, i izrazila uverenje da će Zagreb i dalje ostvarivati svoje razvojne programe.

"Znam da to nije lako ostvariti u uslovima smanjenih budžetskih prihoda kao posledica poreskog administriranja Vlade", kazala je hrvatska predsednica, ističući da bi fiskalna decentralizacija ostavila više sredstava budžetima opština, gradova i županija, pa tako i Zagrebu.

Gradonačelnik Zagreba Bandić je rekao da se neće dozvoliti sistemska marginalizacija Zagreba zahvatima u srazmerno skroman budžet, pogotovo u odnosu na državni.

"Kako verujem da je to zbog naše iskrene koncentrisanosti na Zagreb, ali i zbog naše skromne zastupljenosti i uticaja na državnom nivou, na skorim parlamentarnim izborima nameravamo to da ispravimo", poručio je Bandić.

Nagrade grada Zagreba između ostalog su dodeljene književnici Julijani Matanović, olimpijki i paraolimpijki Sandri Paović, glumačkom sastavu Histrion, Kliničkom bolničkom centru Zagreb (timovi za transplantaciju organa) i rok sastavu Parni valjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: