KG: Preprodaju grobna mesta

Kragujevčanin Milan Matović, čija je porodica decenijama plaćala grobna mesta, sasvim slučajno je saznao da su ta grobna mesta prodata.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

16:32

Default images
Foto: Thinkstock

Razlog za to je što je preprodavanje grobnih mesta je postala praksa pojedinih gradskih groblja.

Više od pola veka pokojni otac Milana Matovića je uredno plaćao grobna mesta. Pre par godina Milan je video da se ona prekopavaju, da bi potom saznao da su prodata. Zaposleni iz Gradskih groblja su mu rekli da su za to odgovorne kolege na Bozman groblju, koje su ponudile rešenje situacije.

„Tamo sam njih pitao i oni su mi rekli da su pogrešili parcelu. Rekli su da je to bila njihova greška, da to nije bilo nenamerno i tu su mi kroz neke razgovore ponudili dva grobna mesta negde pri dnu groblja“, navodi Milan Matović.

Prvobitni dogovor je prekršen jer su hteli da mu ponudjena grobna mesta, u zamenu za nekadašnja, naplate oko četiri stotine hiljada dinara.Tako je odlučio da se ipak sudi s Gradskim grobljima.

„Oni su se pozivali na to da je tu neko sahranjen, što nije tacno. Sestra je pet do šest metara ispod, pa su se pozivali na to da nismo ogradili ali nas nisu obavestili o tome. I ako se promenio zakon bili su u obavezi da nas obaveste. Ako mi to ne uradimo, onda normalno to se uzima“, kaže Kragujevčanin.

Kragujevački Osnovni Sud je utvrdio da je Milanov pokojni otac uredno vršio uplate za grobna mesta. JKP-u Gradska groblja obavezano je da Milanu isplati odredjeni novčani iznos. Ko zna šta bi bilo da njegov otac nije čuvao sve priznanice. Pošto je izgubio porodična grobna mesta, on je oca sahranio u rodnom selu Becevica.

„Do Becevice ima dvadeset i pet kilometara. I kada treba da izadjemo ocu na grob to veoma retko radimo jer ne možemo da stignemo vremenski a ni finansijski. Ovde nam je bilo mnogo lepo jer nam je blizu. Mogli smo puno puta da iazdjemo kada smo poželeli“, ističe Matović.

Na istom ovom groblju, na mestu gde je sahranjena Milanova sestra, napravljena je kapela. On nam je rekao da grob tada nije bio obeležen ali da je ipak trebalo da se povede računa.

„Otac kada je video to, on je otišao i žalio se kako su to uradili. I oni da bi izvadili stvar dali su mu dva grobna mesta ovde koja od pedeset pete nastavlja da plaća, medjutim, u ovom procesu se stalno spominje kako mi je sestra tu sahranjena što nije tačno. Ona je sahranjena ovde na uglu ove kapelice“, kaže Matović.

Inače, Kragujevačka Gradska groblja su uložila zalbu na presudu i proces će biti ponovljen. Milan veruje da će i ovog puta dobiti spor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: