I Srbija obeležava Dan pobede

U Srbiji je nizom manifestacija u obeležen Dan pobede. U ime Vlade Srbije venac na Groblju oslobodilaca u Beogradu položio je ministar rada Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Subota, 09.05.2015.

09:39

Default images
Foto: B92, arhiva

Na svečanoj sednici AP Vojvodina u Novom Sadu povodom obeležavanja Dana pobede prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsednik DS Bojan Pajtić, a venci su za poginule borce položeni i u Jagodini i Kraljevu.

Osim toga, povodom Dana pobede nad fašizmom kao i Dana Evrope oglasilo se više političkih partija.

Članovi SPS-a su prošetali centrom Beograda i istakli da čuvaju antifašističke vrednosti koje su donele oslobođenje Evropi i Srbiji, SDU je uputila otvoreno pismo izaslaniku EU Majklu Devenportu, a SNP je navela da sedam decenija kasnije Srbija stoji pored bratske Rusije.

Takođe, iz LDP-a su naveli da moramo ojačavati veze sa Evropom dok su iz Treće Srbije istakli da moramo biti ponosni na pretke.

Centralna državna svečanost povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu biće održana na svečanoj akademiji "Buđenje slobode".


Na svečanosti, koja će se večeras održati u Centru "Sava", govoriće premijer Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je iz kabineta srpskog premijera.

Pored Vučića, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana pobede govoriće i ambasador Rusija Aleksandar Čepurin, kao i učesnik NOR-a 1941-45. pukovnik u penziji Milan Ateljević, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Francuska ambasada u Beogradu saopštila je da će svečanoj akademiji prisustvovati zamenik ambasadora, prvi savetnik ambasade u Srbiji Fransoa Bone, dok će vojni izaslanik, potpukovnik Olivije Ruane prilikom ceremonije odavanja počasti na Groblju oslobodilaca Beograda položiti venac.

Posle zvaničnog dela programa biće prikazan film "Bitka za Sevastopolj", piše u saopštenju.

Obeležavanje Dana pobede održana je ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod spomenika Neznanom junaku na Avali, koju je predvodio izaslanik predsednika Srbije u 10 sati.

Centralna državna ceremonija povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu održana je na Groblju oslobodilaca u Beogradu, a u ime Vlade Srbije venac je položio ministar za rad Aleksandar Vulin koji je poručio da je Srbija i sada na boljoj strani sveta i da tu pobedu Srbiji niko ne može da ospori ili da je umanji.

Vulin je nakon polaganja venaca na Groblje oslobodilaca u Drugom svetskom ratu i spomenik Crvenoarmejcu rekao da je 9. maj 1945. godine bio pobeda slobodnog sveta koji su činili SAD, Velika Britanija, Francuska, Sovjetski savez i Jugoslavija i da je Srbija i tada bila na boljoj strani sveta.

Prema njegovim rečima. svaka revizija istorije zločin prema milionima pobijenih u Drugom svetskom ratu.

"Mi pamtimo i želimo da ostanemo na boljoj strani sveta, naši preci su nas tu doveli", rekao je on.

Osim toga, ministar rada je rekao da je sistem fašizma pobeđen jer nema zemlje na svetu koju vodi fašista, ali da fašizam kao ideja nije i da će ga u tom smislu biti sve dok postoji zlo u ljudima.

"Kad čujete da bilo koju naciju neko želi da pokori, da bilo koga učini građaninom drugog reda, onemogući ljudska prava, uništi nečije kulturno-istorijsko nasleđe, onda je to fašizam. Dok ima zla u ljudima fašizam kao ideja neće biti pobeđen, a na nama je da od borbe protiv toga ne odustajemo", istakao je Vulin.

Vence na Groblju oslobodilaca i spomenik Crvenoarmejcu položio je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici ambasada Belorusije, Ukrajine i Azerbejžana, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, SUBNOR-a i Grada Beograda.

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević je rekao da država sa ponosom ističe ulogu u antifašističkoj borbi. "Mi smo civilizacijski, istorijski i kulturološki uvek bili deo Evrope, slobodarskog i modernog sveta, a moderna Evropa je nastala na tekovinama borbe protiv fašizma", poručio je on.

Na centralnoj državnoj ceremoniji intonirane su himne Srbije, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Azerbejdžana, a vence i sveće su položili mnogobrojni građani.

U Rusiji se povodom Dana pobede održava vojna parada u Moskvi kojoj prisustvuje predsednik Srbije Tomoslav Nikolić.

NS: Pajtić i Stefanović zajedno obeležili 70 godina od pobede nad fašizmom

Foto: Tanjug
Povodom obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom i Dana Evrope danas je u Novom Sadu održana svečana sednica Skupštine AP Vojvodina.

Sednici su, pored poslanika, prisustvovali i predstavnici boraca iz Drugog svetskog rata a gosti sednice bili su ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Sednica je otvorena izvođenjem himne Republike Srbije a na samom početku prikazan je i film Želimira Žilnika iz 1973. godine "Ustanak u Jasku" koji je po rečima poslanika skupštine Ištvana Pastora dugo godina bio zabranjen.

Obraćajući se prisutnima, predsednik pokrajinskog parlamenta rekao je da je posebna čast govoriti na godišnjici otvaranja novog poglavlja razvoja sveta.

Pastor je istakao da antifašizam predstavlja duboko opredeljenje za mir i slobodu i da su se za to opredelili svi građani Vojvodine.

"Verska pripradnost ne sme i ne može imati nikakav uticaj na bezbednost, prava i sigurnost ljudi. To su principi za koje se zalaže ceo svet", rekao je Pastor.

On je rekao da Evropa danas svakodnevno polaže svoj ispit savesti kroz odnos prema fašizmu i staljinizmu.

Prema njegovim rečima, pobeda nad fašizmom je otvorila novo civilizacijsko poglavlje u istoriji Evrope.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je hrabrost našeg naroda uvek bila temelj naše slobode.

"Nikada se nismo predavali a imena srpskih ratnika izgovaraju se sa poštovanjem", rekao je on.


Stefanović je prisutnima pročitao deo propovedi protestantskog pastora Fridriha Izendorfa, održane u maju 1945. godine u selu Evenburg u Nemačkoj u kome je bilo više od 5.000 srpskih zarobljenika, a u kojoj se slavi plemenitost srpskih vojnika.

Prema rečima ministra, Evropa je pre 70 godina rekla "ne" fašizmu kao najvećem zlu. "Dan pobede obeležavamo u srcu Vojvodine gde složno žive 24 nacije", naveo je Stefanović.

On je naglasio da je evropska opredeljenost Srbije nedvosmislena, ali je dodao da u trenutku kada se obeležava godisnjica pobede nad fašizmom Srbija ne zaboravlja ni druge narode koji su joj pomogli da se oslobodi od fašizma.

"Fašizam je najveće zlo ali nije i jedino i ceo svet se ujedinio u borbi protiv terorizma", rekao je ministar i istakao da je Vlada Srbije spremna da osujeti svaki pokušaj ugrožavanja sigurnosti njenih građana.

"Nećemo dozvoliti da Srbija bude meta terorističkih napada ", zaključio je Stefanović.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić je istakao da su antifašizam i privrženost evropskim vrednostima nešto oko čega nijedna vlast i nijedna opozicija ne smeju imati dileme.

"Upravo su antifašizam i privrženost evropskim vrednostima jedini uslov našeg opstanka", rekao je Pajtić dodajući da se Vojvođani ponose svojim antifašizmom.


Prema njegovim rečima, Vojvođani se ponose i svojim evropejizmom, a Vojvodina je, kako je istakao "stigla u Srbiju, da bi je povela u Evropu".

"Fašizam je izgubio rat, ali nije uništen i protiv njega se treba konstantno boriti", rekao je Pajtić koji je na kraju citirao reči Umberta Eka da je svaki fašizam u Evropi sličan jedan drugome.

Venci položeni i u Jagodini i Kraljevu

Polaganjem venaca i crvenih ruža na Spomenik partizanima u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice" na Gradskom groblju i Spomen kosturnicu 1.170 poginuli oficira i boraca Crvene Armije za oslobađanje ovog dela Srbije, u Jagodini je obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom.

Ispred Ruske Federacije venac je položio drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Igor Bojko, a vence su položile i delegacije boraca iz Drugog svetskog rata, Skupštine grada, delegacije boraca Republike Srpske, Rusko-srpski odred za humanitarno razminiranje Agencije "Emericon Deming", Pokreta socijalista, Omladinskog pokreta "Soko"...

Pozdravljajući prisutne u ime ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Čepurina, Bojko je poručio Srbiji da "ne zaboravi da je Srbija država pobednica u Drugom svetskom ratu i ne zaboravi heroje koji su dali život za sve nas".

"Raduje me, bez obzira na sve poslednje događaje, što ne zaboravljate svoje heroje, srpske i sovjetske, naše zajedničke heroje", rekao je Bojko.

Borba protiv nemačkih okupatora je naša zajednička borba, doprinos Srbije pobedi protiv fašizma je izuzetno velik. Rusi to znaju, visoke cene i postuju, istakao je Bojko.

"Dokaz tome je i to što su danas i vaši vojnici, rame uz rame sa ruskim vojnicima, marširali Crvenim trgom u čast dana velike pobede", rekao je Bojko.

Hvala vam što se sećate sovjetskih oslobodilaca, što poštujete i čuvate njihove grobnice, to su grobnice braće po oružju srpskih vojnika, istakao je Bojko i dodao da mu je posebno drago što danas, na ovoj svečanosti, vidi mnogo mladih.

Na fašističku okupaciju i borbu protiv fašističkog okupatora, podsetili su član Republičkog odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jovan Trbuščić i zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović.

Iz Jagodine u borbi protiv fašizma poginulo je 780 pripadnika partizanskih jedinica.

Spomen kosturnica borcima Crvene Armije podignuta je u Jagodini 1962. godine a temeljno obnovljena 2003. godine. U njoj je, prema dokumentaciji koja se čuva u Gradskom odboru SUBNOR-a, sahranjeno 362 pripadnika Crvene Armije poginulih za oslobođenje Jagodine, 349 Kraljeva, 329 Kragujevca, 56 Kruševca, 42 Užica, 30 Niša i dva poginula za oslobođenje Valjeva.

Među sahranjenima je 1.109 boraca, pet visokih oficira i šest nižih, nema podataka za 22 borca, sedam viših i 16 nižih oficira i pet podoficira.

Venci i ruže su položeni i na Spomenik ratnicima srpskih ratova od 1912. do 1918. godine, na Skevru omladine u centru grada.

Osim toga, povodom obeležavanja 9. maja Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, predstavnici Grada Kraljeva i brojne delegacije položili su vence na Spomenik otpora i pobede u parku kod Železničke stanice.

Venac je položio i predstavnik ambasade Ruske Federacije u Srbiji, pomoćnik vojnog atašea Georgi Kljukac.

"Dan pobede nad fašizmom je značajan praznik i za Rusiju i za Srbiju, jer su naša dva naroda dali ogromne žrtve u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva. Zato svi mi 70 godina kasnije moramo da budemo ponosni na naše dedove koji su nam omogućili da danas uživamo u slobodi“, rekao je Kljukac.

Osim gradonačelnika Tomislava Ilića, predsednika Skupštine grada Sretena Jovanovića i Nebojše Simovića, načelnika Raškog okruga, vence su položili pripadnici vojske, policije i Zzandarmerije, kao i članovi udruženja boraca i rusko-srpskog prijateljstva i društava za negovanje tradicije narodnooslobodilačkih ratova.

Predstavnici lokalne samouprave i izaslanik Ruske ambasade danas su u selu Ratina položili vence i na spomen-obeležje vojnicima Crvene armije nastradalim u borbama za oslobođenje ovog sela u Drugom svetskom ratu.

Niš: Otkriven spomenik sovjetskim vojnicima

Spomenik poginulim sovjetskim vojnicima novembra 1944. godine u Nišu treba da nas podseća i opominje, rečeo je na otkrivanju i osvećenju obeležja u tom gradu, na platou ispred Logora na Crvenom krstu.

Sovjetski vojnici poginuli su 7. novembra 1944. godine, mesec dana posle oslobođenja Niša, u dejstvima američkih aviona na kolonu sovjetskih vojnika i avio eskadrile koja se nalazila na niškom aerodromu.Tada je poginulo više desetina sovjetkih vojnika, a identifikovane su 23 žrtve.

Spomenik je otkrio predsednik gardske organizacije Saveza boraca Miodrag Tričković.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da naša zemlja vodi politiku tolerancije i saradnje sa drugim državama doprinoseći globalnoj stabilnosti, kao i da posebno mesto u oslobođenju Niša 1944. godine zauzima ruski narod.

Kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktor Safjanov rekao je da je Dan pobede najradosniji dan i da kao što su na otkrivanju spomenika ruska i srpska zastava, tako su te zastave danas pronete Crvenim trgom na paradi u Rusiji.

Safjanov je rekao da je to potvrda istorijskih i prijateljskih veza naših naroda.

Vence na novootkriveni spomenik položile su delegacije grada, okruga, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, Policijske uprave, boračkih organizacija i udruženja koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova i građani.

Spomenik je od crvenog granita, težak je 38 tona sa dve kolone, reljefom i zvonom, a razultat je zajedničkog rada srpskog i ruskog naroda.

Radovi na spomeniku, čije je podizanje inicirano od strane niških veterana i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, podržala je Ambasada Ruske Federacije i grad Niš uz pomoć kompanije "Jugorosgas".

Piloti sovjetske armije Krivonogi Petrovič i potporučnik Šipulja Mitrofanovič poginuli su u tim sukobima i sahranjeni su na Crvenom krstu, a njihovi zemni ostaci preneti su 1966. godine na groblje crvenoarmejcima koje se nalazi u Jagodini.

U knjizi niškog istoričara i publiciste Dragoljuba Ž. Mirčetića "Vazdušna bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu 1941 - 1944", uz citiranje memoara stranih autora, domaće i strane istorijske građe, kao i svedoka tih događaja, iznosi se dilema o tom događaju u naslovu "Zabuna ili namera".

Pojedini istoričari skloni su da taj sukob smatraju početkom hladnog rata, rekao je ranije Tanjugu niški istoričar i publicista Nebojša Ozimić.

SPS: Čuvamo antifašističke tradicije koje su donele slobodu Srbiji i Evropi

Socijalistička partija Srbije je, šetnjom ulicama Beograda obeležila Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope - 9. maj.

Članovi stranke, obuceni u majce sa natpisom "Socijalisti protiv fažizma" i sa državnim i strančkim zastavama su prošetali od sedišta SPS na Studentskom trgu do sredine ulice Kneza MIhailove gde su na štandovima građanima delili letke povodom obeležavanja ta dva značajna datuma.

Socijalisti su na ulicama Beograda pokazali da najvernije i najdoslednije čuvaju tradiciju antifašističke borbe, rekla je funkcioner SPS Dijana Vukomanović, koja je, sa kolegama Aleksandrom Antićem i Brankom Ružićem, predvodila kolonu na čijem čelu je bio transparent sa natpisom "Socijalisti protiv fašizma".

Ona je rekla novinarima "da je naš narod, narod Srbije i Jugoslavije dao veliku ljudsku žrtvu da bi mi danas živeli u slobodi", istakavši "da je veoma bitno da na to podsetimo građane".

"Mi stariji funkcioneri unutar SPS ponosimo se našom omladinom jer je ovo (današnja šetnja) bila omladinaska inicijativa - da izađeno među građane i da ih podsetimo na herojsku borbu našeg naroda", rekla je Vukomanović.

Prema njenim rečima, socijalisti i danas obećavaju da će i dalje čuvati antifašisticke tradicije jer to je donelo slobodu i našem narodu i Evropi.

"Bili smo u Evropi na strani pobednika i to treba naš narod da pamti", naglasila je Vukomanović dok je predsednik Socijalističke omladine Srbije Đorđe Đoković istakao da današnje okupljanja pokazuje da u Srbiji i dalje postoje mladi koji veruju da je fašizam "najveće zlo koje se desilo u prošlom veku".

On je rekao i da mladi socijalisti kroz današnju akciju žele da ukažu "da i nakon sedam decenija od Drugog svetskog rata postoje organizacije koje se i dalje bave i fašizmom i propagirajuu nacizam".

"Želimo i da pokažemo da će mladi a pogotovu Socijalistička omladina Srbiej uvek biti na braniku ovakvih događaja - što se tiče i Dana borbe protiv fažišma i Dana Evrope", rekao je Đoković

SDU uputila otvoreno pismo ambasadoru EU u Srbiji Majklu Devenportu

Socijaldemokratska unija je, kako saopštava, povodom Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom uputila otvoreno pismo Ambasadoru EU u Srbiji, Majklu Davenportu, i izrazila zabrinutost "zbog pasivnog i nekritičnog stava EU prema delovanju državnih organa u Srbiji i njihovoj odgovornosti za političku situaciju u kojoj se, u ovom trenutku, nalazi naša država".

"Dan Evrope je dan kada se slave osnovne vrednosti EU: sloboda, demokratija, ljudska prava i slobode i vladavina prava. Želimo da te vrednosti budu podržane i u zemljama koje još uvek nisu članice EU i da se, zarad političkih interesa, ne okreće glava pri očiglednim kršenjima tih principa" navodi SDU.

"Smatramo da, kada ne reaguje na kršenja demokratskih principa u Srbiji, Evropska Unija daje prećutnu podršku trenutnom režimu pri degradaciji državnih institucija" kažu u SDU.

SNP: Srbija sedam decenija kasnije sa bratskom Rusijom

Srpska narodna partija danas je akcijom u centru Beograda, u kojoj je delila letke i Georgijevske lente kao simbol pobede, obeležila Dan pobede nad fašizmom a njen lider Nenad Popović rekao je da svi građani Srbije treba da budu ponosni i da se raduju.

"Drago nam je što su danas, i na to smo ponosni, naši vojnici marširali na Crvenom trgu zajedno sa ruskom vojskom. Tako je bilo i u Drugom svetskom ratu, zajedno smo oslobađali Beograd i zajedno smo danas marširali. Drago nam je što je naš predsednik bio sa ruskim na Crvenom trgu", rekao je Popović je u obraćanju novinarima, zajedno sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.

Svi treba da budemo ponosni i na ovaj veliki dan da se setimo naših predaka koji su nam omogućili slobodan i dostojanstven život, podvukao je Popović koji je svim grdajanima čestitao Dan pobede.

Ambasador Čepurin se našalio i naveo prvo da su u Moskvi morali da razbijaju oblake kako bi vreme bilo sunčano dok je ovde u Beogradu lepo i toplo.

Kako je rekao, i u Rusiji i u Srbiji volimo da slavimo ratne praznike verovatno i zbog toga što imamo mnogo pobeda ali i mnogo zajedničkih pobeda kroz istoriju.

"Naravno - slavićemo i dalje. Srpski vojnici marširali su danas Crvenim trgom i bilo ih je divno posmatrati u idealnom stroju. To je još jedan znak ojačanja rusko srpskog prijateljstva i to prijateljstvo nastavićemo zauvek" rekao je Čepurin.

Aktivisti i simpatizeri SNP delili su ispred nekadašnjeg "Ruskog cara" građanima Georgijevske lente koje simbolizuju Dan pobede.

Lenta nosi ime svetog Georgija pobedonosca i prvi se put pominje u 18. veku kada je carica Katarina Velika uvela Orden svetog Georgija, za herojstvo na bojnom polju što je bila najviša vojna nagrada Carske Rusije.

Prema najčešćim tumačenjima crna i narandžasta boja na lenti simbolizuju smrt i vaskrsenje.

Kako se u letku kojima se građanima uz lentu deli navodi, na današnji dan pobeđeni su nacizam i Hitlerova Nemačka i ističe "da nije bilo sovjetskih naroda predvođenih Rusijom, koji su na oltaru novog i pravednijeg sveta položili 25 miliona žrtava, taj svet bi danas postao globalna diktatura užasa".

"Bio bi to svet u kojem Sloveni, Jevreji i Romi više ne bi postojali. Zato danas Srbija, ponosno, rame uz rame, kao pre sedam decenija treba da bude zajedno sa bratskom Rusijom", navodi SNP.

LDP: Jačanje veza sa Evropom od suštinske važnosti.

"Danas, dok obeležavamo Dan pobede i Dan Evrope, potrebno je da se više nego ikad ponašamo u skladu sa principima koji predstavljaju temelje modernog sveta", ističe LDP.

LDP navodi i da je, u trenucima kada se pred Srbiju postavljaju brojni izazovi, od suštinske važnosti jačanje veza sa Evropom koje će pomoći modernizaciji naše zemlje i transformaciji našeg društva.

"Kao zemlja koja svoju budućnost vidi u EU, moramo biti spremni da usvojimo tekovine porodice zemalja kojoj pristupamo, svesni da ćemo samo tako reformisati sopstveno društvo", rečeno je u saopštenju.

LDP je, kaže, ponosna što je, zajedno sa prijateljima iz nevladinih organizacija, godinama insistirala na antifašističkim vrednostima i snažnom određenju protiv svake vrste ekstremnih ideja i dodaje da će nastaviti da insistira na vrednostima antifašizma i evropeizacije, koje treba da nađu još jače utemeljenje u našoj javnosti i obrazovnom sistemu.

Treća Srbija: Moramo biti ponosni na pretke

Treća Srbija navodi da danas, kada slavimo 70 godina od pobede nad nacizmom i fašizmom, "mi Srbi kao narod i Srbija kao država, moramo biti ponosni na to što su nam naši slavni preci omogućili da se sa radošću sećamo dana kada smo bili aktivni učesnici velike pobede dobra nad zlom".

"Ponosni smo na naša dva antifašistička pokreta i na to što smo se kao narod prvi u Evropi organizovali na otpor okupatoru. Ponosni smo na to što je naš narod aktivno učestvovao zajedno sa Crvenom armijom u oslobađanju nekadašnje Jugoslavije. Ponosni smo što je i danas naša vojska na defileu pobednika u Moskvi", kažu u Trećoj Srbiji.

Kako navode, Dan Pobede je dan u kome se obeležava jedna od najvažnijih evropskih vrednosti, a to je antifašizam i ta stranka se zalaže za novi dogovor između evropskih naroda i država u kome će antifašizam ponovo dobiti ključni značaj, čime će se zaustaviti pogubni procesi prekrajanja i revidiranja istorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: