Na pomolu "makedonsko proleće"

Povređeni građani i policajci, ostaci polomljenih jaja, flaša i razbacano kamenje posledice su haosa koji je nastao posle protesta u centru Skoplja.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

10:55

Default images
foto: Beta/AP

Protesti, koje je organizovala opozicija, dogodili su se posle objave “29. bombe“ lidera opozicije Zorana Zaeva, odnosno snimaka prisluškivanih razgovora državnih zvaničnika u kojima se govori o navodnom prikrivanju ubistva Martina Neškovskog.

Prezentujući medijima snimke telefonskih razgovora među predstavnicima vlasti opoziciona SDSM je juče optužila premijera Makedonije Nikolu Gruevskog i njegove najbliže saradnike da su pokušali da prikriju istinu o ubistvu Martina Neškovskog, koga je pre četiri godine na mitingu VMRO DPMNE, povodom izborne pobede, ubio pripadnik specijalne policije “Tigrovi” Igor Spasov.

Prema objavljenim audio-materijalima, Igor Spasov, koji je za ubistvo osuđen na 14 godina zatvora, ali kao fizičko lice, a ne kao policajac na dužnosti, bio je kobne noći pozvan na dužnost usmeno od Dejana Mitrovskog, tadašnjeg šefa ličnog obezbeđenja makedonskog premijera i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.
foto: Beta/AP
Protest je, navodno, bio spontano organizovan, putem društvenih mreža, a prema pojedinim procenama, ispred zgrade Vlade Makedonije okupilo se nekoliko hiljada demonstranata, koji su tražili ostavke premijera Nikole Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

Jankulovska je za vreme protesta izjavila da su razgovori koje je objavio Zaev sečeni i montirani, posle čega su demonstranti burno reagovali i krenuli u sukob s organima reda.

Okupljeni su probili kordon policije ispred Vlade Makedonije i počeli da bacaju jaja i kamenje na zgradu, da bi potom policija dimnim bombama i vodenim topovima krenula u protivnapad.

Lider opozicije Zoran Zaev se nakon toga oglasio na svom profilu na Fejsbuku i apelovao na smirivanje situacije, kao i da građani treba da protestuju na miran i dostojanstven način.
foto: Beta/AP
Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije nije se zvanično oglasilo nakon sinoćnih protesta u kojima je više osoba povređeno i privredeno, a građani putem društvenih mreža pozivaju na nova okupljanja, svakoga dana u 18 sati.

"Dan je bio dug, ispunjen gnevom i pravdom. Policija je tukla, maltretirala i hapsila svoj narod, koristila vodene topove i pendreke. Danas smo doznali da smo svih ovih godina bili na pravoj strani. Da se izborimo za život! Svaki dan u 6! Vidimo se sutra!", poruka je koja se širi društvenim mrežama, preneli su makedonski medijji.

Plenum studenata, koji se priključio građanskom protestu, objavio je da je sinoć u čitaonicu "Braća Miladinovci" upala grupa od pedesetak policajaca i da su pretili studentima da će protiv svih njih biti podnete krivične prijave.
foto: Beta/AP
U sinoćnom sukobu policije i demonstranata ispred zgrade Vlade Makedonije povređeno je ukupno 25 policajaca, a provladini mediji tvrde da su nasilje izazvali demonstranti po unapred utvrđenom scenariju opozicione SDSM-a.

Ipak, slika s terena, koju su mogli da vide svi prisutni bila je sasvim drugačija, navodi portal Plus info.

Većina makedonskih nevladinih medija o protestu kažu da je bio miran i nenasilan, sve dok policija, posle pristizanja pojačanja, nije započela brutalnu akciju potiskivanja demonstranata u okolne ulice.

Za vreme ove akcije, navode, deo demonstranata je brutalno pretučen.

"Provladini mediji lažu da u akciji nisu bile korišćene šok bombe i vodeni topovi, iako to može da se vidi i na fotografijama sa lica mesta", navode ti mediji.

Upotrebu suzavca i vodenih topova je potvrdio i Radio Slobodna Evropa i dodaje da su tokom protesta bila demolirana policijska vozila i da su paljeni kontejneri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: