"Ugovor o BG na vodi prevara veka"

Šef odborničke grupe DS u Skupštini Beograda Balša Božović je kazao da je ugovor o projektu Beograd na vodi pokazao da je to prevara veka.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.04.2015.

12:52

Default images
foto: Tanjug

On je naveo da taj projekat nije investicija veka, kako je najavljivala Vlada Srbije.

"Ulaganje od 150 miliona evra, koje je, prema poslednjoj u nizu oprečnih izjava gradonačelnika Beograda Siniše Malog o tridesetogodišnjoj investiciji Beograd na vodi potrebno za njeno započinjanje, ne predstavlja, kako on kaže, 'revolving' investiranje, već prevaru veka", naveo je Božović.

On je izračunao da ta investicija predviđa izgradnju 1,8 miliona kvadrata poslovnog i stambenog prostora u roku od 30 godina, što znači 60.000 kvadrata godišnje, odnosno šest odsto onoga što se u Beogradu svake godine izgradi.

"Nedopustivo je da nam se tako mali broj kvadrata predstavlja kao projekat od tolikog značaja da treba da ga finansiraju svi građani Srbije, jer je Beograd, mimo značajnih investicija, u vreme Demokratske stranke godišnje gradio milion kvadrata", istakao je Božović.

Po njegovim rečima, od Beograda na vodi se odustalo, ali niko iz Vlade to ne sme da kaže.

"Jedino će svaki poreski obveznik morati da plati 2.054 evra direktno investitoru u džep, a ovaj projekat će ne samo dovesti do sloma naših javnih finansija, već će dodatno osiromašiti i poniziti građane. Sve se ovo radi samo da bi investitor, koji je u prijateljskim odnosima sa premijerom, sagradio tržni centar i par hotela i napustio zemlju sa ogromnim profitom", rekao je Božović.

Kako je dodao, investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kompanija Igl hilsa u projekat Beograd na vodi ne ulaže 3,5 milijardi evra, kako je ranije najavljivano, već 300 miliona evra.

"Investitor velikodušno pozajmljuje novac građanima da bi mu oni platili hotele i šoping molove! To je izdaja interesa onih koji žive u Srbiji i uvereni smo da ovo neće proći. Kad-tad će neko odgovarati pred pravosudnin organima Srbije zbog ove prevare", kazao je Božović.

Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi potpisali su 26. aprila Vlada Srbije, kompanija Igl hils (Eagle Hills) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i preduzeće "Beograd na vodi".

Projekat Begrad na vodi predviđa u prvoj fazi izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na 90 hektara na desnoj obali Save, u blizni centra Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: