"Vlast je tim; vlast ne radi ništa"

Vlast u Beogradu funkcioniše kao tim, navode iz SPS, dok je mišljenje DS da vlast nije uradila ništa i da iznosi neistine o radu prethodne vlasti.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

21:24

Default images

Te stavove su u Temi dana Vesti B92 izneli Nikola Nikodijević iz SPS, aktuelni predsednik Skupštine Beograda, i Zoran Alimpić iz DS, sadašnji odbornik, a bivši predsednik Skupštine Grada.

Na pitanje da li je SPS na neki način spona između aktuelne i bivše vlasti, jer je učestvovala u obe, Nikodijević navodi da je sada situacija drugačija.

“Ja to gledam na drugačiji način, SPS je deo vlasti iako SNS sama ima većinu. Radimo na kolegijalni način, ima mnogo više timskog duha nego što je bilo ranije. Taj osećaj se ne stiče u svakodnevnom radu, radimo zajednički tako da ne posmatramo vršenje vlasti po stranačkom principu. Radimo kao tim. Zadovoljni smo rezultatima, imali smo probleme sa poplavama i javnim finansijama, ali smo dosta toga uradili i građani će osetiti efekte”, naveo je Nikodijević.

Alimpić je naveo da građani ne mogu da budu zadovoljni rezultatima aktuelne gradske vlasti.

”Gradska vlast možda ima razloga da bude zadovoljna, građani nemaju. Ovo nije godinu dana vlasti, već godinu i po, u novembru je uvedena privremena uprava te iste vlasti. Sve se svodi na obećanja i najave, građani vide da su rezultati loši, socijalna pitanja se rešavaju na sve gori način, čak i te poplave su obeležene lošom reakcijom, o tome smo raspravljali, u izveštaju piše pa je on povučen”, rekao je Alimpić.

Nikodijević je istakao da SPS u prethodnoj gradskoj vlasti nije vodio sektor socijalne politike.

“Jeste godinu i po dana, građani su rekli da vlast ima apsolutnu većinu i to je sud građana, oni treba da sude, a ne mi jedni o drugima. Kada pričamo o socijalnoj politici, ona je ranije bila zasnovana na haotičnoj koncepciji, nije se znalo ko za šta ima pravo, a mi nismo vodili tu socijalnu politiku. Smanjena je nadoknada porodiljama pa smo je vratili, privremeni organ je zatekao 11 meseci kašnjenja u isplati naknada porodiljama”, naglasio je Nikodijević.
Prema Alimpićevim rečima, gradska vlast iznosi neistine o veličini budžetskog deficita koji je ostao iza prethodne vlasti.

”Mi kao jedina opozicija u Skupštini Grada kažemo da dug nije bio toliki koliko oni tvrde. Govorili su da je budžetski deficit bio 20%, što nije tačno, Beograd nije bio prezadužen, deficit je bio 5 ili 6%, odnosno manji nego sada. Oni sada štede gde se štedeti ne sme i nisu uradili ništa. Zato pozivam građane da sutra u 17h na velikom protestu u centru Beograda pokažu šta misle o tome kako su radile gradska i republička vlast”, istakao je Alimpić.

Usledio je odgovor Nikodijevića.

”Odgovorno je da predložite alternativu, a ne da izvodite građane na ulice da lupaju u šerpe i lonce. Zatekli smo velike dugove, veliki projekti su zamrli, a investitor iz Izraela je hteo da raskine ugovor za Makiš 2. Godinama nije mrdnuto sa mrtve tačke, mi smo obezbedili snabdevanjem vodom u narednih 30 godina”, istakao je Nikodijević.

Na pitanje voditelja Teme dana da li je Beograd spreman za projekat "Beograd na vodi", Nikodijević je odgovorio:

“Apsolutno je spreman. Skupština Grada je odradila svoj posao, jedini problem ranije je bio što niko nije imao investitora, sada smo našli investitora i sada im je to problem.”

Ugovor o projektu “Beograd na vodi” treba da bude potpisan u nedelju.

“Nadam se da ćemo da vidimo sa kim je potpisan taj ugovor za Beograd na vodi. A što se tiče Makiša 2, što ne kažete da je 1160 hektara zaštićene zemlje vodoizvorišta pretvoreno u industrijsku zonu?”, upitao je Alimpić.

Gosti Teme dana su za kraj prokomentarisali sistem naplate javnog prevoza.

“Bus-plus je bio i ostao problem, ali smo mi za ovih nekoliko meseci uspeli da povećamo naplatu. Nije na zadovoljavajućem nivou i svi zajedno moramo da vodimo kampanju za to”, rekao je Nikodijević.

“Oni su obećali da će ukinuti Bus-plus, za to su dobili glasove naroda, a umesto toga su uveli mere represije. Komunalna policija nije napravljena da bude kontrola u prevozu i da hapsi”, zaključio je Alimpić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: