Ombudsmana prate četiri osobe

Policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu o pretnjama upućenim zaštitniku građana Saši Jankoviću, saznaje Danas u bezbednosnim krugovima.

Izvor: Danas

Petak, 24.04.2015.

20:27

Default images
foto: Tanjug

Istraga je otvorena zbog sumnje da je Jankoviću ugrožen život, jer ga već pet dana naizmenično prate četiri osobe.

Kako je rečeno za list Danas, sumnja se da Jankovića prate kako bi inscenirali incident u kojem bi on oštrije ili čak nasilno reagovao, što bi zabeležile kamere, a snimak bi kasnije bio emitovan.

Jedan od četvorice prati Jankovića automobilom u nameri da izazove saobraćajni prekršaj, dok ga drugi čeka iza zgrade s psom.

“Janković je primetio da ga prati isti auto, a da vozač uporno pokušava da izazove prekršaj. Druga osoba sa psom ga je čekala u večernjim časovima na stazi gde on sa suprugom svako veče šeta psa“, kažu za Danas izvori iz bezbednosnih struktura, bliski istrazi.

Ombudsman je krajem januara ove godine odbio policijsko obezbeđenje koje mu je dodeljeno odlukom ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Janković je tada rekao da najveći rizik po njegovu ili bilo čiju bezbednost proističe iz tvrdnji da učestvuje u orkestriranoj kampanji protiv interesa Srbije što, kako je naveo, između ostalih, iznosi i "ministar koji mu šalje obezbeđenje".

S druge strane, Stefanović je tada izjavio da MUP ne raspolaže nijednom relevantnom činjenicom koja ukazuje da je Janković bezbednosno ugrožen.

"Američka ambasada je izrazila zabrinutost za njegovu bezbednost i zatražila preduzimanje mera. Kao dobri domaćini i odgovorni ljudi, zakazali smo odmah sastanak i načelnik Uprave za obezbeđenje je obavio razgovor sa Sašom Jankovićem i obavestio ga o zahtevu američke ambasade, kao i o činjenici ko je uputio zahtev", rekao je tada Stefanović.

Janković je za Danas izjavio da objavljivanjem samo dela dokumentacije iz istrage u vezi sa samoubistvom njegovog prijatelja može kod dela javnosti izazvati sumnju. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić apelovao je na MUP da objavi svu dokumentaciju, što će oni najkasnije danas i učiniti, prema najavama ministra Stefanovića.

Stefanović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da MUP ima podatke o testovima parafinskih rukavica, rezultate poligrafskog testiranja za dve od četiri osobe i foto-kopiju oružnog lista. Stefanović je pojasnio da MUP ne raspolaže svim dokumentima iz istrage, jer deo imaju sud i tužilaštvo.

“Objavićemo sva dokumenta koja mi imamo. To su podaci iz 1993, pisani rukom ili kucani mašinama, i čuvaju se u arhivama. Prvobitno smo objavili podatke koje smo imali u tom trenutku a sada ćemo i ostale koje MUP poseduje“, rekao je Stefanović. On je ponovio da istraga o samoubistvu neće biti ponovo pokrenuta zbog zastarelosti.

Profesor Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević kaže za Danas da praćenje Jankovića, kao i medijska hajka, imaju za cilj da uplaše ombudsmana i navedu ga da podnese ostavku.

“Žele da mu usade nesigurnost u sopstvenu bezbednost i da ga obeshrabre da radi svoj posao. Ukoliko se pod hitno nešto ne učini, to će biti dokaz slabosti policije koja nije u stanju da zaštiti osobe sa imunitetom, a kamoli obične građane“, kaže Milosavljević.

On je rekao da se protiv Jankovića vodi orkestrirana medijska hajka.

“Tabloidi su samo instrument vladajućih stranaka. Vladi smetaju nezavisne institucije a posebno zaštitnik građana zbog ukazivanja na povrede ljudskih prava i neregularnosti u radu organa i pojedinaca iz vlasti. Čitava afera je poruka ne samo Saši Jankoviću, već svima koji se usude da izgovore kritičko mišljenje“, naglašava Milosavljević.

Prema njegovim rečima, policija je već zloupotrebljena u ovom slučaju, objavljivanjem dela dokumentacije.

“Ministar Stefanović je prvo najavio konsultacije sa Tužilaštvom, iako je i tada znao da je slučaj zastareo. Bilo je bitno da se o Jankoviću piše. Kada je sutradan i zvanično potvrđeno da je nastupila zastarelost, zloupotrebio je policiju traživši izveštaje“, ističe Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: