Turska osudila Putinovu izjavu

Turske vlasti odbacile su i osudile izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su masovna ubistva Jermena u vreme Otomanske imperije genocid.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

19:05

Default images
Foto: Beta/AP

"Kad se uzmu u obzir masovna ubistva i progoni koje je Rusija vršila na Kavkazu, u centralnoj Aziji i istočnoj Evropi tokom prošlog veka... mislimo da bi baš ona trebalo najbolje da zna šta je genocid i koje su njegove zakonske dimenzije", navodi u saopštenju tursko MInistarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Pre početka Prvog svetskog rata, u Otomanskom carstvu je bilo dva i po miliona stanovnika. Prema različitim procenama, između 600.000 i 1,5 miliona Jermena je umrlo 1915. godine, kao rezultat deprortacija i sistematskog ubijanja.

Turska vlada priznaje činjenicu masovnih smrti Jermena, ali odbija termin genocid, tvrdeći da je broj žrtava koji navodi Jermenija preteran, kao i da je broj žrtava rezultat građanskog rata, a ne politike tadašnje turske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: