Obama izbegao reč "genocid"

Predsednik SAD Barak Obama izrazio je solidarnost s Jeremnima, ali njihovo stradanje za vreme Otomanskog carstva nije opisao kao genocid.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

08:00

Default images
Foto: Beta/AP

Obama je rekao da je masakr nad Jermenima 1915. godine značajan trenutak koji poziva na razmišljanje o važnosti istorijskog sećanja i rad na suočavanju s prošlošću.

Američki predsednik je dodao da je dosledno iskazivao svoj stav o tome šta se desilo 1915. i da se taj stav nije promenio.

Kao američki senator i kandidat za predsednika, Obama je masakr nad Jermenima opisao kao genocid i govorio da američka vlada ima odgovornost da ta ubistva prizna kao genocid.

Od kada je došao u Belu kuću, međutim, izbegavao je da koristi taj izraz, uglavnom iz stava prema Turskoj, koja je glavni saveznik SAD i NATO.

Ankara poriče da je Otomansko carstvo sistematski ubijalo Jermene tokom i posle Prvog svetskog rata, te odbacuje termin "genocid" kako taj pokolj nazivaju brojni istoričari, kao i dvadesetak zemalja, među kojima Francuska, Italija i Rusija.

Istoričari procenjuju da je tada ubijeno oko 1,5 miliona Jermena, što mnogi smatraju prvim genocidom u 20. veku.

Turska navodi da je taj broj preuveličan i da ubijeno oko 500.000 Jermena.

Turska je u četvrtak povukla ambasadora iz Beča jer su austrijski poslanici nazvali masakr nad Jermenima genocidom, a početkom meseca i iz Vatikana, pošto je papa Franja rekao da je to bio prvi genocid 20. veka.

Nemački predsednik takođe je u četvrtak opisao ubistva Jermena kao genocid, što nemačka vlada do sada nije činila.

Danas se obeleža stogodišnjica bitke kod Galipolja, neuspešnog pokušaja sila Atante da zauzmu Istanbul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: