Poslanici o genocidu nad Jermenima?

Nova stranka uputila je Skupštini Srbije Predlog rezolucije o priznanju i osudi genocida nad jermenskim narodomu u Osmanskom carstvu od 1915. do 1922. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

15:53

Default images

U saopštenju Nove stranke navodi se da Skupština Srbije treba da donese rezoluciju kojom se priznaje i osuđuje taj zločin imajući u vidu da se 24. aprila navršava 100 godina od početka genocida nad Jermenima počinjenog od Osmanskog carstva i da ga je više od 20 država priznalo i osudilo.

"Time bi se izrazila solidarnost građana Srbije sa jermenskim narodom u njegovom nastojanju da se ispravi istorijska nepravda, te da se masovno ubistvo milion i po Jermena i zvanično okarakteriše kao genocid", navela je Nova stranka.

Ta stranka dodala je da "namerno i sistematsko istrebljivanje jermenskog stanovništva u Osmanskom carstvu predstavlja progon užasavajućih razmera i jedan od najtežih zločina protiv čovečnosti ikada načinjenih".

"Zato je moralna obaveza svih da priznavanjem genocida i njegovom najoštrijom osudom, odaju počast žrtvama stravičnog stradanja", ocenjeno je u saopštenju.

Nova stranka pozvala je i druge države i međunarodne organizacije da to učine i time doprinesu sprečavanju sličnih zločina u budućnosti, a Vladu i građane Srbije da 24. april obeležavaju kao Dan sećanja na žrtve genocida nad Jermenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: