BG odgovorio Tačiju: Bićeš uhapšen

Vlasti Srbije odgovorile su zvanično kosovskim organima da će zamenik premijera Kosova Hašim Tači biti uhapšen ukoliko 24. aprila dođe u Beograd, saznaje Beta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

13:52

Default images
Foto: Gettyimages

Kako se navodi, Tači će biti uhapšen, jer protiv njega postoji pravosnažna presuda, a na osnovu nje i poternica.

Isti izvor je za agenciju Beta kazao da je juče oficiru za vezu Beograda s Prištinom stigao zvaničan zahtev kosovskih organa da se Tačiju odobri dolazak na skup jedne nevladine organizacije u Beogradu.

U skladu s dogovorenim sporazumom o posetama zvaničnika, Prištini je danas i zvanično odgovoreno da će Tači biti uhapšen ukoliko dođe u Beograd.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi rekao je ranije danas da Tačiju još nije odgovoreno da li može da dođe u Beograd.

Srpski zvaničnici proteklih dana rekli su da Tačijeva eventualna poseta nije usaglašena s institucijama Srbije, da je nepotrebna i da će biti uhapšen ako dođe, jer ga je sud 1997. godine osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma.

Tači je pozvan na skup "Evropske integracije zapadnog Balkana - zajedno možemo bolje" koji 24. aprila organizuje NVO Omladinski odbor za obrazovanje.

"Svi građani Srbije jednaki su pred zakonom"

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je danas na zahtev Prištine da kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači 24. aprila poseti Beograd, obavestivši da protiv njega postoji pravnosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud, potvrđeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

"Svi građani Srbije jednaki su pred zakonom. Uzimajući u obzir pravni sistem Srbije i činjenicu da je presuda Tačiju pravno obavezujuća, on bi bio zadržan pri prvom kontaktu sa bilo kojom službom nadležnom za sprovođenje zakona i izveden pred nadležni sud", rečeno je u Kancelariji za KiM.

Tači je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije.

Kosovski premijer pozvan je od strane organizatora, nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje, pozvan na skup "Evropske integracije zapadnog Balkana - zajedno možemo bolje" 24. aprila u Beogradu.

Vučić: Država će postupati po zakonu

Država će se u slučaju dolaska kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija u Beograd ponašati u skladu sa zakonom, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Nakon ceremonije otpočinjanja gradnje osnovne škole i vrtića u Novom Pazaru premijer je prisutne novinare podsetio da postoji pravosnažna presuda i da će se država ponašati u skladu sa zakonom.

Vučić je dodao da niko ne vrši pritisak na Srbiju u vezi sa tim pitanjem, dodajući se pritiscima ništa ne bi ni postiglo.

Upitan kojim avionom će putovati sutra u Brisel, rekao je da "nema pojma" i da to ne zavisi od njega.

"Spremao sam se za dijalog, za suštinu razgovora, a čime i kako ću putovati stvarno ne znam i ne zavisi od mene", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: