Veran Matić dobio pretnje smrću

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa B92 Veran Matić dobio je pretnje smrću zbog izveštavanja B92 o dolasku blagodetnog ognja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

12:00

Default images

Matiću, koji je i predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara, pretnja na elektronsku adresu upućena je 14. aprila u 11 časova i 38 minuta sa mejla nemanjaristic88881@gmail.com. Preteće pismo je potpisano sa Nemanja Ristić.

"Poštovani, vi kao nevernik i saradnik CIA... dajete sebi pravo da pišete negativno o dolasku Blagodetnog ognja. Čim se proglasi ratno stanje, a to će uskoro, bićete uhapšeni i osuđeni na najtežu kaznu predviđenu zakonom, što znači da ćete biti streljani od strane Vojske Srbije po naredbi državnog vrha."

Nemanja Ristić potvrdio je za "Blic" da je poslao preteću elektonsku poruku Matiću.

"To nije pretnja, već informacija. Biće naređeno njegovo streljanje, jer će biti uvedeno vanredno stanje zbog sukoba sa SAD, Britanijom, Nemačkom... Slao sam poruke i zvao telefonom i druge, znate, sve te izdajnike, Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića... Bio sam zbog toga u policiji na razgovoru", rekao je Ristić za "Blic".

Pravni tim B92 je istog dana kada je Ristić uputio poruku podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Beogradu. Kao dokaz dostavljena je preteća poruka i zatraženo je da se pokrene istraga.

Veranu Matiću je posle izvršene bezbednosne procene početkom 2011. dodeljeno policijsko obezbeđenje.

Njemu je više puta prećeno, a te pretnje su pojačane od kada je na čelu Komisije za ispitivanje ubistava novinara.

I nakon krivične prijave Ristić je nastavio sa uznemirujućim porukama. Nakon vesti o podizanju prijave, Ristić je Matiću poslao mejlom poruku u kojoj piše:

"Vaš pravni tim je smešan. Ja vam nisam pretio kao SNP Naši i ostali... Već sam vam dao informaciju šta će da se desi... I da će nalog dati državni vrh... Ja sa vama ni na jedan način ne bi prljao ruke sem putem medija i suda (što vam sad sleduje).

Pošto mislite da ste ne dodirljivi, sledi uskoro specijalna emisija na RT international, gde će između ostalog biti i dosta o Veranu Matiću i drugim novinarima iz vaše kuće... Video snimci, fotografije, razni drugi dokazi...Sa kime se sve viđate iz CIA,MI 6 i drugim službama, šta sve dobijate od njih... novac, uputstva razne materijale... Isto tako i naslovne u Kuriru i Informeru...

Kao i krivična prijava protiv vas...A iznenadiće vas njena sadržina. Nemate pretstave sa kim ste se uhvatili u koštac.

Srdačan pozdrav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: