Slučaj Inđija se preliva na Beograd

U borbu za vlast u Inđiji, obeleženu incidentima, uključila se i policija, a ceo slučaj je postao i centralna politička tema i u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

16:27

Default images
Foto: B92

Današnjoj sednici na kojoj je trebalo da se odlučuje o inicijativi za smenu vlasti u Inđiji prisustvovala su samo dva odbornika Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.

Na sednici nisu prisustvovali ni oni koji su potpisali inicijativu za smenu opštinske vlasti.

Minut pre zakazanog početka sednice Vladmir Gak, potencijalni kandidat Srpske napredne stranke za mesto predsednika opštine Inđija podneo je dokument kojim je opozvao ovi inicijativu.

Gak nije želeo da kaže zbog čega je to uradio, ali je istakao da su dva odbornika koja su potpisala inicijativu završila u Institutu u Sremskoj kamenici "zbog lošeg zdravstvenog stanja".

Za to vreme brat člana DS i bivšeg predsednika opštine Inđija Gorana Ješića i novinar Vladimir Ješić proveo je dva sata u policiji nakon čega je naveo da su ga policajci pritiskali da promeni iskaz o noći kada je napadnut ispred kuće svoga brata.

Prema njegovim rečima, za njegov napad odgovoran je Vladimir Gak iz SNS-a.

Kako se navodi, policija je utvrdila da su napadači koristili automobile koji pripadaju rent-a-kar agenciji čiji je vlasnik potvrdio da je pre šest dana iznajmio Vladimiru Gaku dva automobila.

U toku dana reagovali su iz Srpske napredne stranke i naveli da je napad na Vladimira Ješića je laž koja je podmetnuta građanima kako bi se stvorila panika u Inđiji, kao i da je sam Vladmir Ješić "razibio glavu zamenika predsednika Opštine Beočin Milana Čačića".

DS je negirala je da je zamenik predsednika opštine Beočin Milan Čačić iz SNS napadnut, navodeći da je on izazvao incident ispred hotela na Andrevlju.

Vladimir Ješić je nakon toga izjavio da će podneti krivičnu prijavu protiv potpredsednika SNS-a Igora Mirovića i zamenika predsednika opštine Beočin Milana Čačića jer je "notorna laž" da je on pretukao Čačića.

On je dodao i dodao da postoje snimci sigurnosnih kamera koji dokazuju da Mirović i Čačić "lažu".

U međuvremenu, borba za vlast u Inđiji prenela se i na Beograd.

Tako je poslanik SNS-a Aleksandar Martinović na konferenciji za medije objasio da su poslanici Demokratske stranke jesu kidnapovani, ali da su za to odgovorni Goran Ješić i Bojan Pajtić.

Goran Ješić je pre toga optužio je Srpsku naprednu stranku za pritiske i pretnje odbornicima u Inđiji.

Prema njegovim rečima, odbornici DS-a se nalaze u hotelu na Fruškoj gori oko kojeg su brojni automobili, kako se ne bi pojavili u skupštini opštine Inđija i zbog toga je SNS povukla svoju incijativu.

Iz DS-a su na to naveli da nemaju komentar i da su sve što su hteli da kažu rekli u Inđiji.

Podsećamo, Demokratska stranka optužila je u ponedeljak SNS za prekrajanje vlasti u opštini Inđija, ucene i pretnje upućene odbornicima demokrata.

Predsednik te opštine Petar Filipović rekao je da Dragoljub Trifunović, čiji je nadimak Čarli, u ime SNS pokušava da sruši vlast u Inđiji, koju sada čine 23 odbornika DS i SPS. Ubrzo su na to reagovali iz SNS-a pa je tako Aleksandar Martinović je za navode demokrata o pritiscima na njihove odbornike u Inđiji rekao da su "lažni i neistiniti".

Sledećeg dana novinar Vladimir Ješić napadnut je na ulici u Inđiji. On je nakon toga ocenio da je razlog za napad samo to što je brat bivšeg gradonačelika Inđije Gorana Ješića.

Podsećamo, razbijene glave odbornika, obijanje brave na zgradi opštine, tuče samo su neki od događaja koji su pratili prekrajanja vlasti u vojvođanskim opštinama.

Sve osobe koje se pominju kao vinovnici dva incidenta u Inđiji i Beočinu, kada su napadnuti aktivisti DS-a i SNS-a, biti saslušane, saopštio je MUP.

Dok nadležni organi sprovode istragu, analitičari incidente u Inđiji ocenjuju kao uzburkavanje učmale političke scene.

"U trenucima kada je politička većina stabilna i kada se spremate za lokalne i pokrajinske izbore, nije loše potencirati jedan manji lokalni incident i od njega napraviti medijski događaj, koji će se vrteti u medijima iz dana u dan i iz časa u čas", kaže Dejan Vuk Stanković.

Osim toga, predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je da poslednji događaji u Inđiji unose element nasilja u politički život, što je "nedopustivo, kao i da je Inđija slika problema društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: