Sveti oganj stigao u Srbiju

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju praćen državno-crkvenom delegacijom, oko 21 čas.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.04.2015.

21:10

Default images
Foto: Tanjug

Oganj je, ispred Hrama svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, predat patrijarhu Irineju koji ga je sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podelio građanima.

Delegacija koja je donela oganj, predvođena episkopom slavonskim Jovanom i pomoćnikom direktora Kancelarije za KiM Dušanom Jovovićem otputovala je juče na Veliki petak u Jerusalim, gde je učestvovala u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja.

Episkop Jovan rekao je novinarima na aerodromu da oganj i njegovo donošenje u Srbiju ima tri uloge, od kojih je najvažnija da se setimo da je Hrist vaskrsao i da je to prva i osnovna istina naše vere.
Foto: Tanjug
Kako je dodao, blagodatni oganj prenet je u Srbiju uz blagoslov srpskog, ruskog i jerusalimskog patrijarha i uz pomoć ruske crkve i ruskih fondova.

Obred prenošenja Blagodatnog ognja među vernicima počeo je već na aerodromu, a doček ognja koji se smatra jednim od najvećih čuda u pravoslavlju,

Iz Beograda, Blagodatni oganj biće prenet u pravoslavne hramove u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac.
Foto: Tanjug
Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se veštački izazvao plamen.
Foto: Tanjug
Po ulasku u crkvu, patrijarh čita naročite molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovog vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

Podsećamo, hiljade hrišćanskih hodočasnika ispunilo je drevnu crkvu Svetog groba u Jerusalimu na ceremoniji Svetog ognja, uoči proslave pravoslavnog Uskrsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: