ID uništila još jedan drevni grad

Video koji je navodno snimila organizacija ID prikazuje ekstremiste kako maljevima i rafalima iz automatskog oružja razaraju prastari grad Hatra.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 04.04.2015.

12:56

Default images
Foto: Beta/AP

Uništeni su delovi grada i statue od neprocenjive vrednosti.

Hatra se nalazi na listi istorijske baštine pod zaštitom Uneska, a zvaničnici su prošlog meseca tvrdili da su ga ekstremisti uništili.

Snimak je objavljen u noći između petka i subote. Na njemu se vidi naoružani ekstremista kako stoji na lestvama i više puta udara maljem po jednom isklesanom licu. Ono na posletku biva razbijeno, odvaja se od zida i pada na zemlju, rasprsnuvši se u komade.

Još jedan ekstremista je prikazan kako iz "kalašnjikova" puca u drugu statuu.

Razmere štete nisu jasne sa snimka.

Čuje se kako jedan ekstremista kaže na arapskom - čiji je akcenat zalivski - da su spomenici uništeni zato što su "obožavani oni umesto što je obožavan Alah".

Video snimak je postavljen na jedan sajt koji Islamska država često koristi za distribuciju svojih objava.

Irački lokalni zvaničnici su prošlog meseca rekli Asošiejted presu da su ekstremisti poharali starinske gradove i artefakte stare nekoliko hiljada godina.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je prošlog meseca da uništenje 3.000 godina starog grada Nimruda predstavlja "ratni zločin".

Islamska država drži veliki deo Sirije i Iraka u sklopu svog tzv. kalifata u kojem uništava istorijske spomenike zato što se njima, navodno, promoviše idolopoklonstvo i krši fundamentalističko vidjenje šerijatskog prava kojem su ekstremisti verni.

Hatra se nalazi na 110 kilometara jugozapadno od Mosula, i bilo je poslednji utvrdjeni grad iz vremena Parćanske imperije i glavni grad prve arapske kraljevine.

Ovaj grad je izdržao dva velika napada Rimljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: