Ombudsmanu dodeljen francuski orden

Zaštitnik građana Saša Janković odlikovan je francuskim Nacionalnim ordenom za zasluge u rangu viteza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2015.

20:11

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Na svečanosti u Ambasadi Francuske, ambasadorka Kristin Moro naglasila je da od uspostavljanja institucije ombudsmana u Srbiji Saša Janković ukazuje na probleme društva i insistira na njihovom rešavanju.

Rekla je i da je svojim angažovanjem pridobio poverenje i poštovanje građana Srbije.

Ombudsman Saša Janković građanima je poručio da ne ćute i da ukazuju na kršenje svojih prava.

“Srbija i njeni građani nisu osuđeni na osrednjost, Srbija može mnogo više. Hvala svima koji su mi se proteklih godina obraćali i pokazali da institucije nisu fikus demokratije”, rekao je Janković.

Podsetivši da je nedavno jedan predstavnik vlasti u našem parlamentu izjavio "iznad nas je samo Bog", Janković je istakao da glas institucije na čijem je čelu "budi i budiće svakog iz takve vrste opasnog sna".

Prema njegovim rečima, mi u Srbiji moramo da budemo zabrinuti za prava građana, prava najranjivijih, ali i prava svih nas, za svoje životno okruženje, za svoj fizički i mentalni prostor.

"Ne dozvolimo da nas razočaranje i strah inficiraju. Ne stišavajmo svoj glas zato što uvek ima gore. Sami smo sebe počeli da stišavamo. Sami od sebe da ne očekujemo puno i od nas puno više ne očekuje niko. A Srbija može mnogo bolje nego da bude predmet rasprava kako rešiti problem", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, ovo je priznanje građanima i Republici Srbiji zato što samo u demokratiji koja ima budućnost, može institucija kao što je ombudsman da zaživi.

Govoreći o budućim izazovima, Janković je naveo da ono što su izazovi za građane Srbije to su izazovi i za zaštitnika građana - kako da se teška ekonomska situacija ne odrazi pogubno na naša prava, kako da na putu do reformi ne zaboravimo ljude, kako da zakoni budu pođednako važeći za sve.

"To je zajednički posao za mene kao zaštitnika građana, i za Vladu, za Narodnu skupštinu, pravosuđe, zajednički zadatak za sve građane. Od nas zavisi kako ćemo živeti", poručio je Janković novinarima na prijemu u francuskoj ambasadi.

Francuska ambasadorka je istakla da je Srbija je srećna što može da računa na ljude poput Jankovića, kako bi uspela na putu savremenosti i pune pripadnosti Evropi, postala efikasna, transparentna i nepristrasna država koja poštuje svoje građane i njihova osnovna prava.

Međunarodna zajednica je odala priznanje aktivnostima obudsmana, navela je ona i dodala da i EU uzima u obzir njegove izveštaje kako bi procenila napredak Srbije na putu priključenja.

Ona je ocenila da je Janković od stupanja na mesto prvog ombudsmana u istoriji Srbije, doprineo da se na značajan način napreduje u oblasti poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravne države i transparentnosti rada javnih vlasti u Srbiji.

Uloga ombudsmana je teška jer je delom paradoksalna, budući da pripada državi od koje ujedno treba da bude nezavisna, treba da podseća državnu upravu na njene obaveze, čak i da sankcioniše njene nedostatke, uživajući njeno poverenje i sarađući sa njom, konstatovala je ona.

Prijemu u francuskoj ambasadi prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, civilnog sektora i novinari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: