Sudija Jakšić opet oslobođen

Specijalni sud u Beogradu ponovo je oslobodio člana Visokog saveta sudstva sudiju Blagoja Jakšića i druge okrivljene.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2015.

14:08

Default images

Oni su bili optuženi da su zloupotrebom položaja prodajući poslovni prostor u Kosovskoj Mitrovici stekli 20 miliona dinara.

Predsednik sudskog veća sudija Vladimir Mesarović rekao je da je sud nesmnjivo utvrdio da je sporni ugovor o prodaji poslovnog prostora iz 1997. godine falsifikovan i fiktivan, međutim da nema dokaza da je reč o težem delu zloupotebe položaja.

Tužilaštvo, prema rečima sudije, nije dokazalo da je pričinjena šteta veća od milion i po dinara.

To je druga odlobađajuća prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu ukinuo Apelacioni sud po žalbi tužilaštva za organizovani kriminal i naložio da im se suđenje ponovi.

Tužilaštvo ima pravo da i na ovu presudu uloži žalbu Apelacionom sudu, koji će biti u obavezi da ovog puta donese pravosnažnu odluku.

Osim Jakšića, optužbi su oslobodieni Blagoje Čurović, Dragan Gavrilović, Milorad Laketić i Ljubomir Biševac.

Biševac i direktor DTP "Luh" iz Kosovske Mitrovice i Milorad Laketić terete da su zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora, a Jakšiću se na teret stavljalo da je kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige tog suda izvrši overa tog fiktivnog govora.

Referenti overe u sudu Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović su optuženi da su izvršili Jakšićev nalog.

Biševac je potom, prema optužnici pomenuti prostor prodao Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za kupoprodajnu cenu od oko 20 miliona dinara i tako pribavio imovinsku korist u tom iznosu, i naneo štetu DTP "Luh".

Jakšić je bio uhapšen 23. seprembra 2011. i pet i po meseci je proveo u pritvoru do odluke suda da mu dozvoli odbranu sa slobode, uz jemstvo od 80.000 evra.

On je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet sudstva izabran je u martu 2010. godine na neposrednim sudijskim izborima.

Jakšić je u tom telu bio zadužen za postupanje po pritužbama neizabranih sudija - koji nisu prošli reizbor 2009. godine.

Nakon pokretanja postupka, Visoki savet je odlučio da nema uslova za njegovo razrešenje sa sudijske funkcije, kao ni iz tog tela.

Na sajtu VSS u Jakšićevoj biografiji pored ostalog se navodi da je 2006. godine bio izabran za najboljeg sudiju Prvog Opštinskog suda u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: