Vlast se približila idejama Đinđića

Aktuelna vlast se približila idejama Demokratske stranke iz devedesetih, tim proevropskim idejama koje je promovisao i Đinđić, rekao je lider SDS-a Boris Tadić.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2015.

21:25

Default images

Gostujući u Vestima B92, Tadić je rekao i da je za Srbiju neophodno pomirenje, izbegavanje konflikta i uspostavljanje nacionalnog konsenzusa o pravcu kojim će se u budućnosti ići.

O sve većem broju kolona u kojima ljudi na dan ubistva posećuju Đinđićev grob Tadić kaže da to nije nikakav poseban signal.

"Najvažnije je da se svi susreću na tom mestu i da se oda počast čoveku koji je podneo najveću žrtvu za budućnost naše zemlje", rekao je nekadašnji lider Demokratske stranke i dodao:

"Na ovaj dan nikada ne bih rekao nijednu lošu reč o mojim bivšim saradnicima, nikada se ne bih takmičio ko je više đinđićevac, jer je Zoran bio čovek koji se borio protiv kulta ličnosti. A što se političkih partija tiče, normalno je da se dele."

Tadić smatra da je politička pozadina ubistva premijera Đinđića i danas jedna od gorućih tema i dodaje da će kako godine prolaze biti sve teže otkriti političku pozadinu atentata.

"Mi lako zaboravljamo, a u periodu do 2009. godine mi smo imali izbore i bilo je važno formirati vlast koja će osuditi ubice. Ja sam bio ministar odbrane i posmenjivao sam sve koji su imali ikakve veze sa ubistvom. Ne znam zašto druge političke partije to nisu uradile."

Na pitanje kako će buduće generacije pamtiti pokojnog premijera i kako će biti predstavljen u udžbenicima istorije, Tadić je rekao da je Đinđić želeo modernizaciju, demokratizaciju i evropeizaciju Srbije i trebalo bi da slika o njemu bude realna, jer bi on to želeo.

Da su reforma sistema i evropeizacija Srbije najvažnije Đinđićeve ideje, sa Tadićem se saglasio i Goran Pitić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u vladi Zorana Đinđića.

"Mi se danas bavimo posledicama, a ne sistemom, koji neretko funkcioniše na pogrešan način." Pitić je rekao i da je Đinđić bio animator kreativnosti potencijala mladih, dodavši da tu leži bogatstvo i budućnost srpskog kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: