MUP:Nastavljamo da štitimo Brankicu

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da će MUP nastaviti da obezbeđuje novinarku B92 Brankicu Stanković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.03.2015.

13:31

Default images

Kako je naveo, MUP će nastaviti da obezbeđuje Brankicu Stanković zato što je ona bezbednosno ugrožena i postoje objektivni razlozi za pružanje takve vrste zaštite.

"Bez obzira na dosadašnje zahteve i različite intepretacije u javnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova je nadležno da procenjuje da li je obezbeđenje potrebno i MUP će Brankicu Stanković, ali i druge novinare i građane, koji su bezbednosno ugroženi na teritoriji Republike Srbije, nastaviti da obezbeđuje i štiti", naveo je ministar Stefanović u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Brankica Stanković uputila je u petak zahtev MUP Srbije da joj, na ličnu odgovornost, u najkraćem mogućem roku, ukine policijsko obezbeđenje.

Razlog zašto je upućen ovakav dopis je, između ostalog, i to što je, posle emitovanja emisije Reporter o malverzacijama u srpskom fudbalu, počela negativna kampanja protiv Stankovićeve, u kojoj se postavlja pitanje zbog čega joj je dodeljeno obezbeđenje. U kampanji do sada prednjači list "Informer", čiji je vlasnik Dragan J. Vučićević, ali i Nebojša Čović i Milorad Vučelić, koji su u emisiji "Teška reč" Televizije Pink ismevali i dovodili u pitanje odluku države da se novinarka stavi pod 24-časovnu zaštitu, što se praktično može smatrati kao otvoren poziv na linč novinara.

Prethodno je Brankica Stanković zatražila od MUP-a da objavio razloge zbog kojih ona ima policijsko obezbeđenje, što nije učinjeno.

U dnevnom listu "Informer" objavljen je potpuno izmišljen tekst koji se odnosi na obezbeđenje Brankice Stanković.

Iako informacije o obezbeđenju ima samo država, odnosno policija, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije želeo da demantuje te navode rekavši da bi i time ugrozio bezbednost.

Ministar policije je na pitanje novinara zašto to ne učini i hoće li saopštiti da se radi o lažima, rekao da: "Kada bi demantovao ili potvrđivao sve što se pojavi u medijima, time morao da se bavi po ceo dan".

"Što se tiče različitih informacija o obezbeđenju različitih lica, bio bih vrlo neodgovoran kada bih te informacije delio sa širim auditorijumom, zato što bih time ugrozio bezbednost tih lica... Sloboda medija je nešto što nam svi govore da je izrazito demokratsko pravo i ne mogu da utičem na to šta će mediji da objavljuju svakoga dana. Ne mogu o tome da govorim, jer time takođe ugrožavam bezbednost štićenih ljudi. Kada kažete za nekog da ima ovakav ili onakav nivo bezbednosti ili otkrijete da je nekom obezbeđenje povučeno, to neko može da iskoristi. Ne želim da govorim o detaljima obezbeđenja, ali svako kome smo postavili obezbeđenje ima razlog za njega. Svako ko ima obezbeđenje u Srbiji, ima ga sa razlogom", rekao je Stefanović.

TV B92 saopštila je danas da je u dogovoru sa urednicom redakcije "Insajder" Brankicom Stanković odlučila da do daljeg odloži emitovanje emisije "Reporter". Za TV B92 najvažnija je bezbednost naših novinara i u ovom trenutku jedino racionalno rešenje jeste da odlaganjem emisije bar na neki način zaštitimo novinare redakcije Insajder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: