Traže smenu direktorke Karlovačke

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje naložio je Školskom odboru da razreši direktorku Karlovačke gimnazije Slavicu Šokicu.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

15:20

Default images

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš rekao je da se njena smena traži zbog kršenja zakonskih normi u "slučaju" isključenja jedne učenice iz te škole.

Ukoliko Školski odbor ne donese odluku o razrešenju u roku od osam dana od dana prijema zapisnika tog Sekretarijata, pokrajinski sekretar će, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima, razrešiti direktorku i naložiti Sskolskom odboru da imenuje vršioca dužnosti direktora, rekao je Njilaš na konferenciji za novinare.

Povodom nedavnog događaja u toj srednjoškolskoj ustanovi u Sremskim Karlovcima, kada je učenica prvog razreda H. F. isključena iz škole zbog fotografija (fotomontaže) direktorke i profesora sa uvredljivim porukama, koje je postavila na internet, Njilaš je ocenio da je u tom slučaju bilo "velikih propusta" i da je direktorka prekršila zakonske propise.

"Neosporno je da je učenica pogrešila, ali je u tom slučaju doneta drakonska kazna", rekao je on i dodao da, prilikom kasnijeg vraćanja učenice u tu školu, "nije sačinjen plan pojačanog vaspitnog rada" za šta je, takođe, odgovorna direktorka.

Naglasivši da su te mere sekretarijata donete radi "zaštite kvalitetnog rada te ugledne škole i pre svega zaštite dece", Njilaš je ocenio da na taj način autonomija škole ni na koji način nije ugrožena, već Sekretarijat želi da obezbedi zakonitost rada u toj gimnaziji.

On je napomenuo da je odluka o razrešenju Šokice doneta posle nalaza Pokrajinske prosvetne inspekcije, stručno-pedagoškog nadzora Školske uprave Novi Sad i Pokrajinskog ombudsmana.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li je na takvu odluku eventualno uticala Liga socijaldemokrata Vojvodine, kako se spekuliše u javnosti, Njilaš je istakao da "u tom procesu nije bilo nikakve politike" i odbacio tvrdnje u medijima da će funkcioner LSV i njegov zamenik u pokrajinskom sekretarijatu Aleksandar Jovanović biti novi direktor Karlovačke gimnazije.

Napominjući da će Jovanoviću reći da ne konkuriše na tu dužnost, Njilaš je dodao da će, kad čitava procedura u vezi sa razrešenjem aktuelne direktorke bude završena i kad bude raspisan konkurs, Sskolski odbor odlučiti ko je najbolji kandidat.

Njilaš je objasnio da je, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima o poverenim nadležnostima Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje poslednja instanca u donošenju odluka u vezi sa školama na teritoriji pokrajine, odnosno da u ovom "slučaju" Ministarstvo prosvete nije nadležno.

Učenica H. F. je 18. februara vraćena u Karlovačku gimnaziju ali su je, posle osam dana, roditelji ispisali i ona je sad u novosadskoj Gimnaziji "Laza Kostić", naveo je Njilaš i dodao da on, kao roditelj, smatra da je posle svega što se dogodilo "možda i bolje da ona nastavi školovanje u drugoj školi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: