"Nemcov tražio azil u Litvaniji"

Jedan od lidera ruske opozicije Boris Nemcov, koji je ubijen u petak uveče u Moksvi, planirao je da traži politički azil u Litvaniji 2012. godine.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

23:56

Default images
foto: Tanjug/AP

Bivši premijer Litvanije Andrius Kubilius je rekao da je Nemcov to hteo da uradi jer se plašio od progona Kremlja.

Kubiilus je tada obećao Nemcovu da će ga primiti u Litvaniju, ali je ruski opozicionar odlučio da ostane u Rusiji.

"Nemcov je rekao da je strahovao da će biti uhapšen", nakon protesta opozicije protiv trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina 2012. godine, rekao je Kubilijus u izjavi Frans presu.

"Pitao je da li bi mu Litvanija odobrila politički azil. Ja sam mu predložio da odmah dođe, ali je ipak odlučio da ostane u Rusiji", dodao je bivši litvanski premijer.

Nemcov, koji je bio potpredesednik ruske vlade za vreme Borisa Jeljcina, ubijen je u petak uveče iz vatrenog oružja kod Kremlja.

Litvanija, članica NATO-a i Evropske unije, najoštriji je kritičar Rusije od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Vlasti u Vilnjusu su u nekoliko navrata tražile pooštravanje sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize.

Predsednica Litvanije Dalia Gribauskaite izjavila je da ubistvo Nemcova pokazuje da je Rusija "utonula u tamu terora protiv sopstvenog naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: