Šarić: Nisam kriv, sve mi namestili

Nisam izvršio nijedno krivično delo koje mi se stavlja na teret po optužnici, rekao je Darko Šarić koji je danas počeo iznošenje odbrane pred Specijalnim sudom.

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

07:16

Default images
Foto: Tanjug

Šarić je danas počeo da iznosi odbranu po optužnici za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. On je naveo da su mu sve optužbe montirane da bi bio predstavljen kao najveće zlo u Srbiji.

"Sve optužbe je iskonstruisalo tužilaštvo na željama bivše vlasti, a ne na dokazima. Njima je bilo glavno da spinuju javnost da sam ja glavno zlo Srbije, u stvari su prikrivali svoja dela", rekao je Šarić, izlažući svoju odbranu od optužbi za organizaciju šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Prema njegovim rečima, posle svedoka saradnika očekivalo se da i on prizna krivicu i da optužuje ljude iz sveta politike, pre svega iz Crne Gore.

"Jako je teško braniti se kad mi se na teret stavlja sve i svašta. Ovo suđenje ne može biti fer i pošteno kada su se u njega uključili političari, mediji, analitičari, psiholozi, u ovom slučaju i astrolozi. Svi oni nam sude, a vi ste tu samo formalno", rekao je Šarić sudskom veću.

On je naveo da su optužbe protiv njega napisane na osnovu izjava svedoka saradnika Nebojše Joksovića i Draška Vukovića, tvrdeći da su govorili neistine i da će on sa svojim braniocima i dokazati uz pomoć materijalnih dokaza.

Pored ostalog, za svog brata od tetke Željka Vujanovića, koji je treći na optužnici, Šarić je rekao da jednostavno nije mogao da ga angažuje za bilo šta, a ne za kokain, jer "nema kapaciteta za to".

"Pa videli ste uostalom i ovde za šta je samo on sposoban. Kad god sam ga pozvao telefonom, on spava”, rekao je Šarić.

On tvrdi da ga svedok saradnik Draško Vuković nikada u životu nije video i da je ceo njegov iskaz izmišljen da bi mogao da se oslobodi raznih optužbi koje je imao u stranim državama.

Šarić je prošle godine na suđenju u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Osim Šarića, koji se posle višegodišnjeg bekstva predao 18. marta prošle godine, na optuženičkoj klupi je još devet optuženih, dok ih je 14 i dalje u bekstvu i sudi im se u odsustvu.

Ucenjuju Dačića zbog slike s Radulovićem

Šarić je rekao da je druga optužnica protiv njega za krijumčarenje 1,8 tona kokaina iz Argentine napisana zbog njegovog prijateljstva sa Mišom Radulovićem, koji je prijatelj Ivice Dačića.

"To je obična politička priča. Sve vreme ucenjuju Dačića zbog slike s Mišom sa letovanja 2008. godine", rekao je Šarić, tvrdeći da su sve optužbe smešne i da ne može da ih komentariše.

Prema njegovim rečima, i ta optužnica je napisana na osnovu izmišljenog iskaza svedoka saradnika Draška Vukovića, koji, kako je naveo, zna da je 1,85 tona kokaina završilo negde u Atlantiku, "pošto su ga uzeli slepi putnici".

"Možda su ga uzeli i pirati sa Kariba, ja nemam ništa da ovde komentarišem", rekao je Šarić.

Za treću optužnicu koja se odnosi na krijumčarenje kokaina u Italiji, Šarić je rekao da je ona pripremljena prema lažima svedoka saradnika Nebojše Joksovića, za koga je više puta ponovio da mu je bio drug.

"Ne mogu da verujem da Joksović, takva kukavica, koja koristi sud i tužilaštvo da se sveti...optužuje Milovića, koji je moj dobar drug...", pričao je Šarić, objašnjavajući njihove međusobne odnose i zašto misli da mu se Joksović sveti.

Hteli su da svedočim protiv Crne Gore i Dačića

Darko Šarić naveo je i da su mu optužbe montirane ne bi li optužio crnogorske političare, jer tadašnja vlast u Srbiji nije bila u dobrim odnosima sa Crnom Gorom.

"Sve to može da se proveri, to su mi oni nudili preko doušnika. Nema šta mi nisu nudili za svedočenje protiv Crne Gore i njenih poltičara, pa onda protiv Dačića, pa su mi nudili deset godina samo...", rekao je Šarić.

On se požalio sudu da je već pet godina predstavljen kao neprijatelj broj jedan, da su mu pretili i vršili pritisak i preko familije.

"Hteli su da mi unište pre svega brata Duška, koji nije imao fer suđenje u Crnoj Gori", rekao je Šarić na kraju slobodnog izlaganja svoje odbrane, a posle pauze odgovaraće na pitanja suda i advokata.

Prethodno je objašnjavao svoje viđenje toga zbog čega su svedoci saradnici, od kojih su neki i njegovi prijatelji, svedočili protiv njega.

Za Draška Vukovića je rekao da ga nikada nije sreo i da ga ne poznaje, a da je motiv lažnog svedočenja Nebojše Joksović novac koji mu duguje - sedam miliona evra.

"Draško Vuković izmišlja i laže. Nikada me u životu nije video. Ceo njegov iskaz je izmišljen da bi mogao da se oslobodi raznih optužbi koje je imao u stranim državama", rekao je Šarić.

On je zatražio i suočenje sa Vukovićem, navodeći da nije istinita priča da je pobegao iz danskog zatvora i da ima dokaze za to.

"Vi se pitate kakve veze ima njegovo bekstvo iz danskog zatvora, ali videćete kada me suočite da je sve izmislio u vezi mene i da se nikad nismo videli", rekao je Šarić.

Kada je u pitanju Joksović, Šarić je u više navrata rekao da mu je bio dobar drug, a da su pare motiv njegovih laži.

"Koliko vredi njegova reč, ja ću vam pokazati priloženim papirima. On je genije prevare, to sam i ja tek sad ukapirao. Pa naši zajednički prijatelji su mu verovali da smo se ja i on dogovorili da on ovde laže protiv mene ovde - je l možtete to da verujete", rekao je Šarić.

On je potvrdio da je sarađivao sa Joksovićem i da mu je pričao o velikim poslovima koje je radio, ali da je tužilac iz prisluškivanih razgovora vadio samo segmente koji su mu odgovarali za optužbu.

"Sedam miliona keša sam ja dao Joksoviću. Za tri miliona je kupio štampariju, zemlju na Zlatiboru, za dva, i mašine. To je on meni pričao, a ja sam mu verovao na reč”, rekao je Šarić.

Pričao je kako je Joksović prevario izvesnog Mirka Kneževića, još jednu ženu, njihove zajedničke prijatelje...

"Motiv njegovog lažnog svedočenja je isključivo novac. Ja i moji advokati ćemo vam pokazati papire i dokaze za sve ovo što ja ovde pričam", rekao je Šarić.

U nastavku suđenja on će odgovarati na pitanja suda i advokata.

Nisam hteo da budem svedok saradnik

Darko Šarić je rekao da je nekoliko dana pre hapšenja njegovog brata Duška u Crnoj Gori dobio pismo od svedoka saradnika Nebojše Joksovića, koji ga je ubeđivao da i on postane saradnik tužilaštva za organizovani kriminal.

"Dobio sam pismo... Joksović je znao unapred da će mi uhapsiti brata i znao je sve šta se dešava. Ubeđivao me je da i ja postanem stvar kao on, svedok saradnik”, rekao je Šarić odgovarajući na pitanje svog advokata Dejana Lazarevića.

Za svog ranijeg poslovnog saradnika Zorana Ćopića rekao je da su mu nameštene optužbe i robija (u BIH je osuđen zbog pranja novca a u Beogradu mu se sudi u odsustvu) jer nije pristao da svedoči protiv njega, kao što je to učinio Joksović.

Prethodno je za Joksovića rekao da mu je bio dobar drug, ali da su pare bile motiv njegovih laži, kao i da je on bio “genije prevare”.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Šarić je rekao da se devedesetih godina bavio poker-aparatima, koje je držao u lokalima u Beogradu, Crnoj Gori, u Češkoj, bavio se naftom, cigaretama, cementom.

Na pitanje da li je imao registrovana preduzeća za te poslove, Šarić je rekao da jeste, ali da ne može da se seti imena i pojedinosti.

“Ko će da se seti preduzeća? Hoćete da sam sebe optužim za šverc? Imao sam i registovana preduzeća, ne sećam se kako su se zvala sad, posle 20 godina. Ja sam 2003. godine prijavio svu svoju imovinu u Srbiji... I šta mi je to vredelo? Vi ste je, tužioče, posle oduzeli”, naveo je Šarić.

Sedam miliona koje je dao Joksoviću podigao je, kako je rekao, iz Hipo banke.

“Novac je čist, a vi sprovedite istragu ako sumnjate da su pare od droge... kao što je za vas sve od droge, a ja sam se bavio štampom”, rekao je Šarić tužiocu.

Govoreći o štampariji koju je kupio Joksović od njegovih para, rekao je da mu je taj svedok saradnik tada garantovao da je kupovina štamparije dobar posao i da će uzimati 50.000 mesečno.

Štampariju su, kako je rekao, kupili od porodice Nikolić, koju su ugušili kamatari. “Nisam ja dao pare iz ljubavi prema Nikolićima, nego jer je to bio dobar, a i jer mrzim kamatare iz dna duše”, rekao je Šarić.

Na pitanje tužioca da li je čio da Joksović ima neke veze sa drogom, Šarić je rekao da mu Joksović o tome nije pričao.

Rekao je i da je od svih svojih prijatelja samo on voleo Joksović i stalno ga branio. “Pa Joksović laže kada kaže da je sedeo s Fricom (ubijenim Draganom Dudićem zvanim Fric) Fric ga je mrzeo iz dna duše jer mu je prevario brata.... Joksović je toliko lagao, kako da kažem lagao na drugi način? - ne govori istinu”, rekao je Šarić i požalio se što ga tužilac ništa ne pita za međunarodnu akciju zaplene kokaina “Balkanski ratnik”.

Tužilac mu je postavljao i pitanja u vezi drugih optuženih kao pripadnika njegove grupe, za koje je tvrdio mahom da nemaju veze sa drogom i da su sve to Joksovićeve izmišljotine.

Tokom ispitivanja javio se optuženi Boban Stojiljković iz Vranja sa željom da upozori Šarića da “se manje okreće ulevo, da ne bi dobio krivičnu prijavu od tužioca, kako se to njemu desilo”.

Tokom izlaganja spomenuo je da će se uskoro pred sudom pojaviti Goran Soković, koji je zajedno sa njim optužen za organizovanje šverca kokaina i još je u bekstvu.

Sudija Siniša Petrović ga je nakon toga oterao na mesto i opomenuo Stojiljkovića zbog neozbiljnosti.

Osim Šarića, koji se posle višegodišnjeg bekstva, predao 18. marta prošle godine, na optuženičkoj klupi je još devet optuženih, dok ih je 14 njih i dalje u bekstvu i sudi im se u odsustvu.

Pre nego što se predao, tokom istrage i suđenja u odsustvu branio ga je advokat Zdenko Tomanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: