Da li dobar spin ima cenu?

Alister Kembel, čuveni spin doktor i savetnik Tonija Blera, održao predavanje za zaposlene u srpskim ministarstvima koji su zaduženi za komunikaciju s medijima.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2015.

20:30

Default images
Foto: FreeDigitalPhotos.net

Njegov dolazak su platili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Građani Srbije, od svih političara, najviše veruju premijeru Aleksandru Vučiću, pokazuju istraživanja, ali su članovi njegovog kabineta daleko iza njega po popularnosti. Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić je na drugom mestu, ali sa pet puta manjim poverenjem.

Za B92 u Vladi kažu da je Kembel održao jednočasovni sastanak sa pi-arovima ministara i da će uskoro stići i tim stručnjaka britanske vlade koji će držati obuku o komunikacijama u procesu pridruženja Evropskoj uniji.

"Vi tačno vidite da tamo gde su jake službe, gde imaju dobre odnose sa medijima, da su ti ministri bez obzira na rezultate i na resor kojim vladaju, u kome rade i koji vode, da su zastupljeniji u medijima", kaže Danijela Popović Jurić, direktorka agencije "RED Communication".

U Vladi kažu da je sedam portparola ministarstava nedavno išlo na obuku u Sjedinjene Države i da državu to ništa ne košta, jer troškove snose ambasade i Fondovi Evropske unije. Da li dobar spin nema cenu?

Zamenik glavnog urednika "Blica" Nikola Tomić kaže da se političari u Srbiji u poslednjih nekoliko godina sve više oslanjaju na moć medijskog obraćanja.

"Bojim se da naši političari nekada i precenjuju PR, to jest odnose sa javnošću, čija je mračna strana spin doktoring. Još daju primat nad sadržajem i nad suštinom. To nije obeležje samo srpske politike, već celokupne zapadne, svetske politike u poslednjih dvadesetak godina", kaže Tomić.

Cena američke predsedničke kampanje je 2012. godine premašila je dve milijarde dolara, dok u evropskim zemljama one dostižu stotine miliona.
Srbija, posle dve i po decenije višepartijskog sistema, još i politički i medijski uči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: