Protest na KiM: Kamenje i suzavac

Na demonstracijama u Prištini povređene su 23 osobe, a privedeno je više od 20 ljudi, izjavio je porptarol Kosovske policije Baki Keljani.

Izvor: B92, Beta

Subota, 24.01.2015.

15:37

Default images
Foto: Beta/AP

Nekoliko hiljada građana učestvovalo je u šetnji ka zgradama Vlade i Skupštine Kosova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom situacije sa kombinatom Trepča.

Pojedini učesnici protesta su kamenjem gađali zgradu Vlade Kosova, kao i pripadnike Kosovske policije. Policija je reagovala i bacila suzavac, jer su demonstranti počeli da demoliraju i obližnje kafiće i restorane.

Napadnuti su i srpski novinari koji su izveštavali sa ovog događaja, među njima i naš dopisnik.
Foto: Beta/AP
Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti je sa protesta u Prištini zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnoig ministra za povrartak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili.

Na protestu je zatraženo i da Vladu napusti bivši premijer i sadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači.
Foto: Beta/AP
Učesnicima protesta obratile su se i predstavnice Udruženja majki nestalih i ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Jedna od parola koja se izdvajala je i "Isu damo, Kosovo ne damo".

Protest je zvanično završen, ali mnogi učesnici sa celog Kosova još nisu otišli sa Trga Ibrahima Rugove i Skenderbega.

Kako su juče pojedini mediji pisali, protest je i protiv posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kosovu koja se dogodila 14. januara ove godine.

Napadnute novinarske ekipe

Foto: Beta/AP
Tokom protesta demonstranti su pokušali fizički da se obračunaju sa snimateljima i novinarima RTS-a, a verbalno i fizički je napadnuta ekipa drugog kanala Radiotelevizije Kosova, koji emituje program na srpskom.

"Gađali su nas letvama i kamenjem. Pokušali su da nam otmu kameru, kada su čuli da pričamo na srpskom jeziku", prenela je reporterka te televizije Aleksandra Jovanović.

Snimatelj Bojan Košanin pogođen je flašom u ruku, ali nema teže povrede.

Policija je ekipi RTK 2 savetovala da se udalji sa demonstracija, jer za njih nije bezbedno. Kako se navodi, ekipa RTK2 ipak je nastavila da prati demonstracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: