Beleška MUP:Hteli da probiju kordon

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je dokumente - krivičnu prijavu protiv pripadnika Žandarmerije i službene beleške o incidentu tokom Parade ponosa.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.01.2015.

18:12

Default images
Foto: Printskrin

MUP na svom sajtu, uz saglasnost nadležnog tužilaštva, daje javnosti na uvid krivičnu prijavu protiv pripadnika Žandarmerije zbog sumnje da su 28. oktobra 2014. oko 11.30 časova, na uglu ulica Birčaninove i Svetozara Markovića "izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe".

"Uz saglasnost tužioca, objavljujemo i službene beleške osumnjičenih pripadnika Žandarmerije, iz kojih se jasno vidi da su zaključci o pokretanju disciplinskog postupka, koje je objavio zaštinik građana Saša Janković, sublimacija njihovih izjava i interni dokument MUP-a, a ne zvaničan stav MUP", navodi se u saopštenju.

Na sajtu MUP je navedeno i da je "jedini dokument koji se može smatrati validnim izveštaj Sektora unutrašnje kontrole, koji je ovlašćen za ispitivanje zakonitosti u radu pripadnika MUP-a".

"Iz objavljenih beleški se može videti i da su pripadnici Žandarmerije događaj objasnili na gotovo istovetan način", naveo je MUP.

Dodaje se i da se "stavljanjem na uvid ovih dokumenata još jednom potvrđuju tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića".

"Ko ste vi da nas zaustavljate"

"Oko 11.20 primetio sam da se prema nama kreće grupa od četiri nepoznata lica. Navedena lica su stigla do samog kordona, a s obzirom na to da se radi o licima koja su svojim izgledom i ponašanjem ličila na lica kojima je namera da pokušaju da probiju kordon od njih su dokumenta zatražili policijski službenici", navodi se u belešci. Takođe u izjavi vodnika policije 1. klase Dalibora Đorđevića piše i da su se policijski službenici ponašali vrlo profesionalno.

"Lica su odbila da daju bilo kakav identifikacioni dokument i pri tom su se ponašala krajnje drsko i bezobrazno. Jedno lice je iz džepa izvuklo predmet za koji se nije moglo pretpostaviti o čemu se rad, ali je uz pretnje, psovke i vređanja pominjalo pripadnost Vojsci Srbije. Lica su u jednom momentu napravila pokret prema kordonu, imala nameru da probiju kordon i fizički se obračunaju sa policijskim službenicima", piše u belešci.

Između ostalog, navodi se i da je grupa ljudi uzvikivala "Ko sve vi da nas zaustavljate", "Znate li ko smo mi" i da se potom dogodio fizički sukob.

"Jedno lice je skočilo i preko podignutih štitova uhvatilo komandira za opremu i nameri da se fizički obračuna. Ostala tri lica su pokušala da iskoriste pometnju i pokušala da nas odgurnu. Dok je trajao fizički obračun, lice koje je napalo komandira se okrenulo i zatvorenom šakom desne ruke me udarilo u predelu brade. Naneta mi je laka povreda u vidu otekline", stoji u belešci.

Krivične prijave protiv sedmorice

Krivične prijave su podnete protiv policijskih službenika Predraga Mitrovića, Slavka Stojanovića, Dragana Savića, Dalibora Đorđevića, Bobana Lekića, Mitra Milosavljevića, Radeta Matića i Zlatka Gigića.

Njima se na teret stavljaju krivično delo napada na vojno lice u vršenju vojne službe i krivično delo zlostavljanje i mučenje.

U obrazloženju se navodi da postoje osnovi sumnje da su prijavljeni policijski službenici Četvrtog odreda Žandarmerije u Nišu izvršili krivična dela prema neimenovanim, zastavniku prve klase i starijem vodniku prve klase, koji su po planu rukovodioca obezbeđenja predsednika Vlade Srbije određeni da obezbeđuju prethodnice obezbeđenja predsednika Vlade, odnosno da izvrše pripremu njegovog dolaska u Krunsku ulicu u Beogradu.

Navodi se da su policijski službenici osumnjičeni za zlostavljanje i mučenje prema građanima Andreju Vučiću i Predragu Malom.

U krivičnoj prijavi se navodi da je, prema službenoj belešci pripadnika vojske Andrej Vučić pokazao ličnu kartu i tražio od policijskih službenika da ga puste kako bi otišao u posetu svojim roditeljima, posle čega je pripadnik Žandarmerije uhvatio rukom u predelu grudi Vučića i odgurnuo ga.

Polemika Jankovića i Stefanovića

Janković je juče objavio na svom sajtu deo dokumenata na osnovu kojih je, kako je ranije izjavio, podneo krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije, posle sukoba sa pripadnicima Žandarmerije tokom Parade ponosa.

Tim dokumentima, navedeno je na sajtu, demantuju se tvrdnje Stefanovića, koji je rekao da izneti navodi o incidentu postoje samo u izjavama Žandarmerije i da Sektor unutrašnje kontrole ni u jednom trenutku ne tvrdi ono što u svojim izjavama iznosi ombudsman.

Stefanović je ranije danas ponovio da je ombudsman objavio samo izveštaje pripadnika Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu tokom Parade ponosa, a ne stav MUP-a.

On je dodao i da ombudsman, kad sledeći put bude imao pitanja za MUP, može slobodno da pozove i da će mu sve biti objašnjeno, pri čemu neće biti nikakvih problema.

"Ni Saša Janković ni bilo ko drugi neće utvrđivati šta je stav MUP-a", naglasio je Stefanović, objasnivši da u MUP-u postoji za to zakonska procedura, koja se poštuje.

On je rekao i da je na sajtu zaštitnika građana objavljen interni dokument MUP u kome komandant Žandarmerije obaveštava direktora policije, odnosno preko njega Sektor unutrašnje kotnrole šta su izjave pripadnika Žanadrmerije koji su učestvovali u događaju.

Potom je Janković saopštio, povodom incidentata tokom Parade ponosa, da je nužno da se u Srbiju "što pre vrati zakonito stanje u kome svaki državni organ radi ono što mu je nadležnost i izvršava obaveze koje mu Ustav i zakoni nalažu".

On je u saopštenju poručio da između državnih organa ne može da postoji polemika u stvarima u kojima su njihov odnos i međusobne obaveze uređeni imperativnim propisima.

"Zaštitnik građana mora da izvrši svoju kontrolnu funkciju, a drugi državni organi dužni su da mu pruže sve podatke koje poseduju, a koji su neophodni za ostvarivanje njegovog kontrolnog ili preventivnog delovanja", naglasio je Janković.

Prema njegovim rečima, "samo na taj način mogu se identifikovati svi propusti koji su u konkretnom slučaju doprineli ili doveli do kršenja prava građana prekomernom upotrebom sile, ustanoviti njihovi uzroci i isti otkloniti".

Kako je za B92 rečeno, policija i VBA do ponedeljka imaju rok da dostave informacije Odboru za bezbednost o navodima ombudsmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: