Širom Srbije plivali za časni krst

Širom Srbije danas, na Bogojavljenje, organizovano plivanje za časni krst.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2015.

13:18

Default images
Foto: Tanjug

Više od 500 ljudi plivalo je ove godine za časni krst na Bogojavljanje u Zemunu, na Adi Ciganliji i kod SC "Milan Gale Muškatirović". U Zemunu prvi do časnog krsta stigao je osamnaestogodišnji Bojan Rašković, a na Adi Ciganliji prvi do krsta doplivao je Pavle Dragišić.

Učesnici koji plivaju za časni krst stigli su na obalu. Posle dobijanja blagosolova i čitanja zakletve započeće plivanje za časni krst.

Program je počeo liturgijom u u Hramu Svetog oca Nikolaja, odakle se formirala litija, koja prolazi već ustaljenom trasom. Osvećenje Dunava i vađenje časnog krsta biće na Keju oslobođenja, kod restorana Venecija.

U Osnovnoj školi "Lazar Savatić" organizovano je dobrovoljno davanje krvi.
Foto: Tanjug
Predstavnici SPC ističu da je Zemun simbol održavanja tradicije i da obeležavanjem Bogojavljanja jasno pokazujemo očuvanje svoje kulture, identiteta, viteškog i sportskog duha.

Središnja svečanost obeležavanja Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst bilo je na Adi Ciganliji.

Nakon praznične liturgije u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu, koju je služio patrijarh srpski Irinej, litija je prošla pored hrama i došla do Ade Ciganlije, gde je održana tradicionalna Molitva na jezeru.
Foto: Tanjug
Pobednik trke u kojoj je za časni krst plivalo više od 50 takmičara je Pavle Dragišić.

Bogojavljenski krst od leda, koji je sačinjen od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, pobedniku je dodelio patrijarh Irinej, a pobednički plašt uručio je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.
Foto: Tanjug
Tradicionalno bogojavljensko takmičenje u plivanju za časni krst održano je na Trorečju, na Dunavskom keju kod SRPC „Milan Gale Muškatirović".
Foto: Tanjug
Za casni krst plivalo se i u Valjevu, Čačku, Vlasotincu, Pirotu, Zrenjaninu, Paraćinu, Prokuplju.

Tanzilija Muhamezjajeva iz Rusije pobednica je trke za časni krst na reci Gradac u Valjevu. Drugi je bio prošlogodišnji pobednik Nikola Pivić, a treći Jovan Dragojević, takođe vaterpolista lokalnog luba "Valis".

Krst je u Gradac spustio vladika valjevski Milutin (Knežević), a u vodu je prvi skočio princ đorđe Karađorđević, sin princa Tomislava i Linde Karađorđević, a potom je održana i trka.
Foto: Tanjug
đu kojima je bila i jedna devojka.

Učenica drugog razreda vlasotinačke gimnazije Teodora Simonović (16) izvukla je bogojavljanski krst iz Vlasine u centru Vlasotinca, u trci 58 takmičara s juga Srbije. Njenu pobedu omogućili su ostali takmičari koji su se bacili u vodu tek kada je ona bila nadomak krsta.
Foto: Tanjug
Piroćanac Miloš Vučić (22), student Fakulteta fizičke kulture i sporta u Nišu prvi je doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u Pirotu. Crkvena opština Pirot, opština Pirot i Sportski centar po 12. put su organizovali plivanje za časni krst. Učestvovala su 52 plivača, među kojima su bile i dve žene.

U Zrenjaninu su bila dva pobednika u plivanju za časni krst - Vladimir Filipaš i srednjoškolac Bojan Milićević. Ove godine prijavio se rekordan broj plivača, njih 24.
Foto: Tanjug
Sava Ivanović (25) iz Paraćina pobednik je plivanja za časni krstna Bagrdanskom jezeru u blizini Jagodine. Plivalo je 36 takmičara iz svih opština Pomoravskog okruga. Najstariji takmičar je bio Borivoj Sudar (66), a najmlađi Branimir Milutinović (14). Prokupčanin Milan Bulajić (23), apsolvent Fakulteta za fizičku kulturu pobednik je plivanja za časni krst na Rastovničkom jezeru u Prokuplju. U takmičenju u plivanju ucestvovalo je 30 takmičara od kojih najstariji ima 59 a najmla

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: