Vučić: Srbi, ne prodajte imanja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe na Kosovu da ne prodaju svoja imanja i poručio im da će država ostati uz njih i pomagati im.

Izvor: Beta

Sreda, 14.01.2015.

11:37

Default images
Doèek u Štrpcima (Foto: Tanjug)

Vučić je danas posetio Pasjane i otvorio Porodilište. Ovo je prva poseta premijera Srbije Kosovskom Pomoravlju od 1999. godine.

"Vlada Srbije vas nije zaboravila i neće vas zaboraviti. Nameravamo da i ovde, kao i u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, otvorimo svoje kancelarije", poručio je premijer pred nekoliko hiljada građana koji su ga dočekali uz aplauz i zastave Srbije.

Vučić je istakao da su potrebni veće prisustvo institucija Srbije na Kosovu, kao i investicije.

"Na nama je da vam obezbedimo puteve, da vam obezbedimo posao", kazao je on.

Otvarajući Porodilište, predsednik vlade je naveo da se upravo na Kosovu rađa najviše dece u Srbiji.

"Ovo je naša kolevka i niko nas neće sprečiti u tome da se deca ovde i dalje rađaju", dodao je on.

Vučić je poručio da se Vlada Srbije zalaže za mir i stabilnost i poručio Srbima da treba da imaju dobre odnose sa "komšijama Albancima".

"Srbija je uvek napredovala u miru", kazao je premijer.

Naveo je da su se od njega možda očekivale teške reči, ali da ih on neće izgovoriti, jer se stvari ne rešavaju "vrelog srca, nego hladne glave".

S premijerom su i ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar pravde Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vučić je rekao da je to što je u Pasjane došlo šest ministara poruka da je država uz Srbe na Kosovu.

Poseta je prošla bez incidenata, uz jako obezbeđenje.

Dok Vladeta Kostić kaže za Radio B92 da je poseta premijera i ministara znak da Srbi na KiM nisu ostavljeni, Rada Trajković smatra da dolazak ima unutarpartijsku ulogu.

"Vlada Srbije neće ostaviti Štrpce"

Foto: Tanjug
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas i na Srbe u Štrpcu da ne prodaju svoje kuće i imanja, da ostanu na svome na Kosovu i Metohiji, a vlada i držžava Srbija će, kako je istakao, učiniti sve da im obezbede uslove za normalan život i bolju budućnost.

"Vlada Srbije neće zaboraviti, niti ostaviti Štrpce, niti ostali srpski narod na Kosovu i Metohiji", poručio je premijer građanima ispred opštine Štrpce.

"Znam da će Albanci ponuditi veliki novac za vaše kuće i imanja i molim vas da ne prodajete svoja ognjišta. To je jedini način da sačuvamo svoja ognjišta. Vi ste ti koji čuvate i branite vašu zemlju, koji očuvanjem svojih ognjišta na Kosovu i Metohiji branite našu budućnost", poručio je Vučić.

Istovremeno je podvukao da ako građani misle da Vlada Srbije ne misli dovoljno na njih, treba da imaju na umu da je to zato što je ophrvana problemima, ali da dolazak šest ministara u Štrpce jasno pokazuje da će država još više i snažnije voditi računa o njima.

Prema njegovim rečima, Vladi predstoje teški razgovori i pregovori s prištinskim vlastima u Briselu o mnogim pitanjima, među kojima je i imovina.

"Moramo da obezbedimo za vas da mirno možete da spavate, da razmišljate o tome kako možete da radite. Potpuno sam siguran da, ako hladne glave razmislite, znate da je to najbolje za vas i za decu i zemlju. Molim vas da i ubuduće čuvate i volite svoju zemlju, ali pre svega svoja ognjišta", naglasio je Vučić.

On je rekao da će Srbi na Kosovu od države ove godine dobiti veću podršku, navodeći da će se investirati u putnu infrastrukturu, omogućiti da građani žive bolje od skijališta i razmotriti kako da se uloži u prehrambenu industriju, kako bi stanovnici znali kome da predaju svoje proizvode, koji bi se odmah otkupili i brže napravio gotov proizvod.

Obećao je da će i Štrpce dobiti moderno opremljene ustanove, kao što je porodilište, koje je ranije danas otvorio u Pasjanu.

Država Srbija će, prema njegovim rečima, dati koliko može, a uz marljivost građana, njihovu posvećenost, ljubav prema otadžbini, moguće je postići i bolje rezultate i bolji život.

Vučić je kazao da su se uvek vruća srca rešavali problemi, a da je to sada potrebno raditi hladne glave uz više rada.

Mir, stabilnost i rad - to je, prema njegovim rečima, jedina politika koja donosi rezultat Srbiji, Štrpcu i građanima.

On je izrazio zadovoljstvo zato što ga je mnoštvo dece dočekalo u Štrpcu, što pokazuje, kako je naveo, da postoji budućnost i da vredi ulagati u budućost Štrpca, Kosova i Metohije i Srbije.

Srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi Vučić je poručio da nisu u nju ušli "da bi se bogatili već da bi srpski narod na Kosovu bio nešto bogatiji".

"Za njih morate da se borite, a ako nećete, izađite napolje, jer takvi nikome niste potrebni", kazao je on.

"Mi sa Albancima nećemo da vodimo ratove, već da živimo zajedno", podvukao je Vučić rekavši da zna da bi drugačije reči naišle na bolji odjek, ali da je njegov posao da obezbedi život, rad i opstanak Srba na svojim ognjištima, te da od zapaljive retorike i teških reči ništa dobro nije video.

Umesto teških reči potrebni su, nam, ponovio je, rad, jačanje pozicije Srbije, jer što je Beograd jači to je snažnija i pozicija Srba na Kosovu.

Vučić je, s tim u vezi, pozvao na jedinstvo i zajednički rad da Srbija bude bogatija, jača, da svako dete bude bezbednije i sigurnije.

Poželevši građanima sve najbolje u novoj godini, predsednik srpske vlade je izrazio uverenje da nas očekuje dobra i bezbedna budućnost.

Premijera su u Štrpcu dočekali sa zastavama Republike Srbije i pozdravili ga aplauzom, a došao je sa ministrima Bratislavom, Gašićem, Nikolom Selakovićem, Nebojšom Stefanovićem, Zlatiborom Lončarom i Aleksandrom Vulinom, kao i s direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, ali i sa srpskim članovima u kosovskoj vladi Branimirom Stojanovićem, Aleksandrom Jablanovićem i Ljubomirom Marićem.

U Štrpcu, u kojem su danas, povodom posete premijera, sva preduzeća, škole i radnje ostale zatvorene, građani su se dva sata pre njegovog dolaska okupili na trgu ispred zgrade opštine kako bi zauzeli što bolje pozicije i bili u mogućnosti da izbliza vide visokog gosta.

Posle obraćanja građanima, Vučić se sastao s predstavnicima lokalne zajednice.

Poseta premijera Vučića protiče uz visoke mere bezbednosti, te su duž puta postavljeni pripadnici Kosovske policije, čije su specijalne jedinice proverile bezbednost svih mesta na kojima su planirani sastanci i obraćanje.

Na ulazu u Štrpce jedna grupa mladih ljudi se okupila i protestuje protiv njegove posete, a na nekim delovima puta do Štrpca postavljene su zastave Albanije.

Vučić otkrio spomenik kralju Milutinu u Gračanici

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas spomenik kralju Milutinu u centru Gračanice i poručio da svako ministarstvo ima obavezu da vodi računa o svakom mestu na Kosovu i Metohiji.

Vučić je, u obraćanju okupljenim građanima rekao i da će od privatizacionih prihoda jedan deo biti odvojen za ulaganje i otvaranje infrastrukturnih i drugih projekata na Kosovu i Metohiji.

Srbiji je sada potrebna pametna i mudra politika, politika mira koja će doneti rezultate, rekao je premijer.

Ukazao je da ne voli da govori o "nebeskoj Srbiji", ali je podsetio da je 1321. godine umro kralj Milutin i da sad, sedam vekova nakon toga, treba da vidimo šta smo uradili od onoga što je, kako je rekao, on uradio i šta treba da učinimo kako bismo obezbedili budućnost naše dece.

Vučić je ponovio da neće ostaviti niti zaboraviti nijedno selo na Kosovu i Metohiji i poručio da Vlada Srbije čini sve kako bi "naša pozicija bila čvršća i bolja".

Prema njegovim rečima, tu politiku i taj napredak osećaju i građani.

Vučić je rekao da je, obilazeći Kosovo i Metohiju danas, viđao Albance koji su ga dočekali sa svojim zastavama, da su neki i psovali i pretili, ali da je naša poruka da hoćemo i želimo da sve probleme rešavamo mirnim putem.

Sve probleme treba rešavati mirnim putem, ali nikada nećemo prihvatiti da neko ruši srpski ponos, poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: