Al Kaida: BIće još tragedija

Al Kaida u Jemenu preuzela je danas odgovornost za prošlonedeljni napad na francuski satirični nedeljnik "Šarli ebdo".

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

11:12

Default images

"Regrutovani heroji su reagovali. Čestitamo ovim hrabrim ljudima, jer su skinuli ovu prašinu sramote i upalili baklju slave u tami poraza i agonije", rekao je jedan od vođa Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AQPA) Naser Ben Ali al Anši u videu, objavljenom na internetu.

On je dodao da je napad na "Šarli ebdo" izvršen po naređenju glavnog vođe Al Kaide Ajmana al-Zavahirija i upozorio na još "tragedija i terora".

"Francuska pripada društvu Satane. Pogledajte zločine u centralnoj Africi. To je Francuska, koja deli odgovornost sa SAD. To je Francuska koja je vršila zločine u Maliju i Islamskom Magrebu. To je Francuska koja podržava uništenje muslimana u Africi u ime etničkog čišćenja", rekao je Al Anši.

On je pozvao mlade muslimane da "ustanu" i rekaio da su napadi u Parizu "tačka preokreta u istoriji sukoba".

Ovaj ogranak Al Kaide je još u petak objavio da je napad na "Šarli ebdo" osveta za uvredu časti proroka Muhameda i da je "vođstvo tog ogranka rukovodilo operacijama i veoma pažljivo odabralo metu".

Danas je objavljen novi broj magazina "Šarli ebdo", prvi od kada je na redakciju tog francuskog satirčnog nedeljnika izvršen teroristički napad, u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Umesto uobičajenih 60.000, štampana su najpre tri, a onda još dva miliona primeraka tog nedeljnika koji će se prodavati ne samo u Francuskoj, već i u 20 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: