Nove karikature će podstaći mržnju

Nove karikature koje je objavio francuski satirični nedeljnik "Šarli ebdo" će "podstaći mržnju", upozorili su kairski univerzitet Al-Azhar i Svetska unija ulema

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 14.01.2015.

08:35

Default images
Naslovna strana Šarlija

Ovaj univerzitet najstarija i najprestižnija sunitskoislamska duhovna akademija.

Te karikature "ne služe miroljubivoj koegzistenciji među ljudima i ometaju integraciju muslimana u evropsko i zapadno društvo", naveo je univerzitet u saopštenju koje prenosi Frans pres.

Najnovije izdanje "Šarli ebdoa" prikazuje crtež proroka Muhameda i izvrgava ruglu naoružanog islamistu koji je ubio mnogobrojne članove redakcije tog časopisa prošle sedmice, navodi francuska agencija.

Najnovije izdanje francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" od danas je u prodaji, a na naslovnici se nalazi crtež proroka Muhameda koji plače i drži poruku "Ja sam Šarli".

Tri miliona primeraka je štampano, nedelju dana od islamističkog napada na redakciju magazina u Parizu, u kome su ubijena osmorica novinara i još četvoro ljudi, preneo je BBC.

Novi broj koji su uradili preživeli članovi redakcije dostupan je u 25 zemalja i na 16 jezika, navela je agencija AFP.

Braća Said i Šerif Kuaši su 7. januara ubili 12 ljudi u napadu na redakciju "Šarli ebdoa", uključujući petoricu najboljih karikaturista i tri člana redakcije.

Svetska unija ulema: NIje mudra odluka o karikaturama

Svetska unija muslimanskih ulema ocenila je da nije "mudra" odluka brojnih listova u svetu da objave nove karikature proroka Muhameda, u znak solidarnosti sa francuskim satiričnim nedeljnikom Šarli ebdo.

"Nije razumno, logično, niti mudro objavljivanje crteža ili filmova koji vređaju proroka ili napadaju islam", navedno je u saopštenju udruženja, na čijem je čelu Jusef al-Karadaui.

Svetska unija muslimanskih ulema podseća da počinioci terorističkog napada ne predstavljaju islam, i ocenjuje da je utoliko pre neadekvatno vređati proroka Muhameda "kome se klanja milijardu i po muslimana".

To udruženje zaključuje da objavljivanje crteža kojima se vređa prorok Muhamed, daje argumente onima koji tvrde da je Zapad protiv islama.

"Takvo objavljivanje (karikatura) može da samo podstakne mržnju, ekstremizam i tenzije", zaključuje Svetska unija muslimanskih ulema.

Danas je objavljen novi broj Šarli ebdo, nedelju dana pošto je na redakciju tog nedeljnika izvršen napad, u kojem je ubijeno deset satiričara i dva policajca. Današnji broj je, umesto uobičajenih 60.000 primeraka, u milionskom tiražu i na nekoliko jezika.

Listovi širom sveta su u znak solidarnosti s pariskim nedeljnikom objavili crtež s naslovne strane njegovog današnjeg izdanja, na kojem prorok Muhamed sa suzom u oku, ispod natpisa "Sve je oprošteno", drži tablu na kojoj piše "Ja sam Šarli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: