Koje će poteze vući Kitarovićeva

Kitarovićeva ništa dramatično neće promeniti u vođenju države, kaže Davor Đenero. Prepreke Srbiji zavisiće od HDZ-a, ocenjuje Aleksandar Popov.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.01.2015.

00:52

Default images
Kolinda Grabar Kitaroviæ i Tomislav Karamarko (Foto: Tanjug/Hina)

Zagrebački politikolog Davor Ðenero smatra da pobeda kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice Kolinde Grabar Kitarović u trci za mesto na Pantovčaku, na koju ukazuju prvi nepotpunim zvanični rezultati Državne izborne komisije, neće ništa dramatično promeniti u načinu vođenja politike države.

Ðenero smatra da pobeda Grabar Kitarović nije upitna i u izjavi Tanjugu ukazuje da ne postoji neka bitna razlika u spoljno političkim prioritetima između protivkandata na šestim predsedničkim izborima od sticanja nezavisnosti Hrvatske.

"Hrvatska spoljna politika je u velikoj meri određena članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji. Kada govorimo o odnosima prema zemljama regiona, konkretno Srbiji, neće se ništa bitno promeniti u odnosu na sadašnje stanje", smatra Ðenero i dodaje da neke izjave Grabar Kitarović iz vremena predizborne kampanje "treba zaboraviti".

Hrvatski analitičar kaže da nakon preuzimanja dužnosti nova predsednica, prva u istoriji Hrvatske, neće zaoštravati odnose sa Srbijom, već naprotiv da će puno lakše i jednostavnije, fleksibilnije, sarađivati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem nego što je sa njim sarađivao Josipović.

Ðenero tvrdi i da Hrvatska nikada neće biti država koja bi sama blokirala bilo koje pregovaračko poglavlje Srbije u pristupanju EU i da ni do sada nije bila među zemljama koje odlažu otvaranje pregovaračkog poglavlja.

"To sigurno neće raditi ni Grabar Kitarović, koja ni nema neposredne poluge da tako nešto učini, a neće to učiniti ni neka, vrlo verovatno, buduća HDZ-ova vlada", uveren je stručnjak za politička pitanja.

Kako objašnjava, Hrvatska na unutrašnjem političkom planu sada ulazi u novu dinamiku, a za sadašnju "slabu, potresenu" vladu Zorana Milanovića kaže da će okončati pre vreneman manadat, pogotovo zbog problema sa budžetom.

"Možemo pretpostaviti da će parlamentarni izbori biti negde krajem proleća ili početkom leta", zaključuje Ðenero.

Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja sveta, poručila je nova predsednica Kolinda Grabar Kitanović, koja je dodala da ih posao čeka već večeras.

Popov: Prepreke Srbiji zavisiće od radikalizovanog HDZ-a

Kolinda Grabar Kitarović ne bi nužno trebalo da stvara prepreke u odnosima sa Srbijom, ali to će dosta zavisiti i od njene stranke HDZ koja se radikalizovala, ocenio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

“Grabar Kitarović pripada umerenijem krilu HDZ. Ona ima veliko međunarodno iskustvo, bila je i ministarka spoljnih poslova, ambasadorka u SAD, visoka funkcionerka NATO. Njene izjave da će uslovljavati ulazak Srbije u EU utvrđivanjem sudbine nestalih, ipak nisu neumerene, kao izjave šefa HDZ Tomislava Karamarka, koji je stranku iz desnog centra u kojoj je bila za vreme Sanadera, odveo daleko u desno”, rekao je Popov u izjavi Tanjugu.

On je naveo da bi stav HDZ mogao da bude balast novoj predsednici, bez obzira na to što će se ona verovatno potruditi da bude predsednica svih Hrvata, jer je biračko telo podeljeno na pola, ali i da održi dobar glas na međunarodnom planu.

“U poslednjoj izjavi pred izbore ona je rekla da će se truditi da održava dobre odnose sa Srbijom i sa drugim susedima, mada će biti pod pritiskom svoje stranke, tako da je pitanje koliko će ona uspeti tome da odoleva i da ne koristi odnose Srbije i Hrvatske za unutrašnje političke potrebe HDZ”, kazao je Popov.

Prema njegovom mišljenju, njen izbor će da doprinese na ovogodisnjim parlamentarnim izborima da HDZ ima vetar u leđa, a to neće biti suviše dobro sa ovakvom politikom ni za Hrvatsku, a ni za odnose sa Srbijom.

“Ova radikalizacija stanja u Hrvatskoj u kojoj se popušta nacionalističkim i ekstremističkim elementima nije dobra za odnose u regionu. Grabar Kitarović ima šansu da bude kohezivni faktor u Hrvatskoj i regionu i da pokaže svoje državničke kapacitete, a to zavisi koliko će moći da odoli radikalnoj struji u HDZ”, zaključio je Popov.

Državna izborna komisija je, na osnovu 97,55 odsto obrađenih biračkih mesta, saopštila da je Grabar Kitarović u drugom krugu predsedničkih izbora dobila poverenje 50,43 odsto građana, dok se za Josipovića izjasnilo 49,57 procenata glasača,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: