Verbić: Ocena se daje i za trud

Ministar prosvete Srđan Verbić je gostujući u Kažiprstu najavio donošenje novih zakona i smatra da je premijer Vlade zadovoljan njegovim učinkom u 2014. godini.

Izvor: B92

Nedelja, 11.01.2015.

16:45

Default images

“Biću neskroman kada se priča o oceni, ali ja pričam o oceni za trud. Znam rezultate i znam koliko smo promenili obrazovni sistem. Najvažnije je da se radi i verujem da smo ja i moj tim mnogo uradili bez obzira na cenu. Verujem da nas u 2015. godini očekuju konkretni pomaci. Mislim da se ocena daje i za trud”, istakao je Verbić.

Ministar smatra da resor kojim on upravlja očekuje veoma ozbiljna godina.

“Tokom 2014. smo imali mnoštvo protesta i zahteva gde je Ministarstvo bilo kruto i zahtevalo da se stvari rade po zakonu. Nismo imali izbora, vidite, niko se ne žali na plaćanje PDV, Ministarstvo finansija ima jasna pravima i svi ih poštuju. Ako hoćemo da se poštuje obrazovanje onda moramo da se pridržavamo pravila. Ako stoje u zakonu da ih poštujemo, a ako nisu dobra, da ih menjamo”, rekao je Verbić.

On je najavio promene u načinu gledanja finansija u obrazovanju i nauci.

“Tu je ključna reč “transparetno”. Treba svaki student da zna koliko košta njegovo školovanje, a jako je važno da se utvrde svi troškovi na svim nivoima. Mi znamo koliko novca dobija svaki fakultet, ali ne zna javnost. To je važan podatak, jer bismo ose onda drugačije ophodili prema tome kada tražimo povlastice. Recimo, dodatno odeljenje košta dva miliona dinara na godišnjem nivou i to mora da bude opravdano ukoliko se traži”, dodao je Verbić.

Takođe, ministar je najavio i neke novine.

“Planiramo da uspostavimo informacioni sistem, da se zna koliko ljudi gde radi, koliko učenika i studenata ima i koliko novca se izdvaja. Kada budemo to imali biće nam lakše da popravimo ono što nije dobro. To neće koštati mnogo. Mi smo mnogo zakasnili sa informacionim sistemom, ali nismo najgori na planeti”, istakao je Verbić.

Pitanje koje se često postavlja, pitanje kvaliteta nastavnog kadra i kvaliteta knjiga ministar smatra opštim mestom.

“To važi na celoj planeti. Nema države koja se ne žali na to da deca uče nepotrebne i zastarele stvari. To ćemo menjati, a prva stvar koja 2015. ulazi u Skupštinu je Zakon o udžbenicima. On treba da skrati put od ideje do gotovog proizvoda, naročito za udžbenike koji se koriste u srednjim školama. To je malo tržište, pogotovo za stručne škole i izdavačima nije interesantno. Omogući ćemo i nastavnicima da pišu udžbenike”, najavio je Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: