Ubijena braća Kuaši, kraj opsade

Specijalci su ubili braću Saida i Šerifa Kuašija, tokom uspešne akcije oslobađanja talaca u magacinu u kom su se krili osumnjičeni za napad na "Šarli ebdo".

Izvor: B92

Petak, 09.01.2015.

10:49

Default images
Foto: Tanjug/AP

Akcija u mestu Damarten de Goel trajala je desetak minuta, jedini talac, star 26 godina je na bezbednom, a potvrđeno je da su braća Kuaši "pala".

Nakon višečasovne opsade, oko 17h čuo se jedan pucanj iz vatrenog oružja, a zatim slabije detonacije od šok granata. Prema prvim inforrmacijama, akcija je bila iznuđena i bila je odgovor na pucnje braće Kuaši.

Iznad magacina štamparije video se dim, a ka zgradi su odmah krenule dodatne policijske snage, više ekipa hitnih pomoći, vatrogasci i medicinski helikopter.

Potvrđeno je da su braća Said i Šerif Kuaši držali jednog taoca, koji je nepovređen.

Istovremeno otpočela je akcija policije i u Parizu, u kojo je ubijen otmičar.

Opsada magacina u industrijskoj zoni u blizini aerodroma "Šarl de Gol" trajala je od jutros, a iako je nešto pre 17 časova ministarstvo unutaršnjih poslova Francuske objavilo da je namera specijalnih timova da započnu pregovore, ubrzo je počela operacija specijalaca.

Kako je kasnije rečeno, akcija je bila iznuđena.

Uprkos različitim ranijim informacijama u medija, zvaničnici su naveli da pre akcije "nije bilo ubijenih, povređenih ili bilo kakvog sukoba sa osumnjičenima".

Damarten de Geol se, inače, nalazi na 35 kilometara od Pariza. Pregovarački tim, specijalci, policija, helikopteri su od jutros na mestu zbivanja.

Kako je saopštila policija, u magacinu štamparije su bili napadači iz Pariza, i to se sada može tvrditi sa sigurnošću.

Jedan gradski zvaničnik tvrdi da su policiji rekli da žele da umru kao mučenici.
Foto: Beta/AP
Magacin, u kom su bili napadači, nalazi se nedaleko od škole i univerziteta, koji su ceo dan bili pod obezbeđenjem policije.

Kako javlja BBC, policija je rekla da su braća Kuaši teško naoružana. Napadači su do ovog mesta, inače, stigli tako što su prethodno ukrali jedan pežo 206.

U ovaj grad stigle su brojne ekipe novinara. U Demartenu je ceo dan trajala prava drama, a helikopterima i oklopnim vozilima je stiglo više od hiljadu policajaca i pripadnika specijalnih jedinica.
Foto: Beta/AP
Prethodnih noći u Francuskoj su održana bdenja, a širom sveta odata je počast žrtvama ovog napada, među kojima je najviše bilo novinara.

U francuskoj javnosti se postavlja pitanje kako su braća Kuaši uspela da izvedu napad na mesto koje je već bilo pod policijskim nadzorom zbog ranijih pretnji.

Francuski "Figaro" javlja da su, od povređenih osoba u napadu na redakciju u sredu, njih četvoro još u teškom stanju, ali van životne opasnosti. Ostalih sedam povređenih, većina sa lakšim ranama, pušteni su kući, izjavio je jutros ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kazanev.

Mediji javljaju da su otkazani i neki letovi na aerodromu Šarl de Gol, koji se nalazi 23 kilometra severoistočno od Pariza.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da je ovo veliki ispit za njegovu zemlju, a premijer Manuel Vals je rekao da je potrebno da se preduzmu nove mere protiv terorizma.

Svetla na Ajfelovoj kuli bila su noćas ugašena u čast stradalih.

Danas je zapaljena džamija u Francuskoj.

Pripadnici Šababa nazvali su napad u Parizu "herojskim činom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: