"Želim ljude koji drugačije misle"

Aktuelna vlada ima istorijsku šansu da od Srbije napravi modernu zemlju, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 29.12.2014.

21:45

Default images

On je rekao da je zadovoljan radom svojih saradnika, ali očekuje i da taj tim bude proširen ljudima koji drugačije misle.

Kao primer je naveo Sonju Liht ili Ivana Vejvodu, rekavši da je reč o ljudima koji mogu da doprinesu poboljšanu imidža Srbije.

"Na pristojan način sa njima razgovaram, meni nije teško da kažem da sam kriv i da sam nešto pogrešio, ali se trudim da radom i marljivošću i iskrenom posvećenošću, postignem rezultate", rekao je premijer kome je lična satisfakcija kaže odgovornost, ozbiljnost i rad.

Njega lično, kaže, ne interesuju praznici i gotovo ništa drugo osim rezultata na kraju.

Citirajući Ruzvelta koji je rekao da postoje samo oni koji kritikuju i koji će svemu da pronadju manu, koji tvrde da bi uvek uradili bolje, a niko ništa ne radi, te Pabla Pikasa koji je rekao da ko želi nešto da nauči i da uradi uvek će načhi načina, premijer kaže da ne želi izgovore.

Ipak, priznao je da vlada nema plan o broju državnih službenika i dodao da je to jedina njena slaba tačka.

Da imamo podršku za EU kao Hrvatska

Vučić je izjavio da bi voleo da Nemačka, Francuska i Italija budu Srbiji ono što je Nemačka bila Hrvatskoj za ulazak u Evropsku uniju, a pokušaćemo da to bude i Velika Britanija.

Položaj Srbije ojačan je upravo zato što su te države veoma snažno branile interese Srbije i kada je trebalo da nam se uruče demarši o raznim pitanjima jedna od tih zemalja je uvek stala uz Srbiju, rekao je Vučić.

"I veoma sam im zahvalan zbog toga", kazao je.

Srbija se, dodao je, nalazi na evropskom putu, ali želi da zadrži najbolje tradicionalne odnose sa Rusijom, kazao je, izrazivši nadu da će Vlada Srbije u tome uspeti.

Ljut je, kazao je, na one koji prizivaju ukrajinski scenario u Srbiji jer to ruši državu.

"Mi ćemo štititi interese Srbije i to je moj odgovor svima njima", kazao je premijer.

Nisam se čuo sa Šešeljom

Aleksandar Vučić je rekao da se nije čuo sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom posle njegovog puštanja iz Haškog tribunala, mada ne bi imao problem da to učini i dodao da ne očekuje da bude zatraženo njegovo hapšenje.

Vučić je rekao da se kao predsednik Vlade trudio da štiti srpske građane u Hagu i da je Vlada Srbije dala sve što je od nje traženo.

"Poštovali smo njegovu (Šešeljevu) volju i zahteve kako da se odnosimo prema onome što je Haški trubinal radio, jer je naše da pošutjemo naše građane i za svakog građanina tako radimo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li očekuje da iz Haškog tribunala stigne zahtev za hapšenje lidera radikala i njegovo vraćanje u Hag, Vučić je rekao da ne očekuje takav scenario.

"Ne mislim da tako nešto može da se desi. Voleo bih da vidim da neko dođe s takvim zahtevom pa da ga pitam šta ste to radili i da nam to objasni", rekao je Vučić.

Na konstataciju da Šešelj nema pozitivno mišljenje o predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, dok s druge strane Vučića hvali zbog marljivosti, premijer je rekao da nije čuo te kritike na račun Nikolića.

"Nisam čuo da je Toma Nikolić lenj. To je kao kad bih ja rekao da je njegovo (Šešeljevo) obrazovanje na nivou Šutanovca i Živkovića. Izvinite, nije. Mislim sve veoma loše o njegovoj politici danas, to je politika prošlosti, ali ne mogu da budem lažov i da ne kažem da je bar deset puta obrazovaniji od onih koji nam sole pamet svaki dan i koji nas vređaju", istakao je Vučić.

Na pitanje da li je neuvođenje sankcija Rusiji razlog da Šešelj iz Haškog tribunala bude pušten u Srbiju, Vučić je rekao da ne želi da se bavi tim pitanjem i da bi na to trebalo da odgovore oni koji su ga pustili, kao i na pitanje zašto ga nisu pustili ranije.

"Ako je bilo razloga za puštanje, trebalo je ranije da ga puste", zaključio je Vučić.

Napad na članove DS više nikada ne sme da se dogodi

Premijer Aleksandar Vučić najoštrije je osudio napad na odbornika DS-a u Mionici tokom održavanja prevremenih lokalnih izbora i poručio da to više nikada ne sme da se ponovi.

"Kao predsednik vlade to neću dozvoliti i za to neko mora da odgovara. To nikada i nigde ne sme da se dogodi", rekao je Vučić i dodao da je zbog toga trebalo još juče oštrije reagovati.

On je rekao da je zbog toga trebalo oštrije reagovati još juče.

Upitan zašto se izbori u svakoj palanci održavaju uz tenzije, Vučić je rekao da to nije tačno, već da se to dogadja tamo gde je DS.

"DS nije skupila potpise i nije učestvovala na izborima", rekao je i dodao da problema nije bilo, na primer, u Lučanima gde je SNS prošla lošije nego u Mionici.

Premijer je kritikovao pojedine medije jer kada nešto treba da se kaže protiv predsednika Tomislava Nikolića i njega sve je dozvoljeno, ali ne i protiv onih koji vladaju 15 godina, odnosno lidera DS-a Bojana Pajtića koji je na vlasti 11 godina.

Govori se o rekonstrukciji vlade, a ja je, kaže Vučić, nisam sproveo.

"Pajtić je sproveo vrtešku koja je bila toliko idiotska i bezveze da ne znate ni imena ljudi", rekao je premijer.

Ne mogu da zaštitim Nikolića od napada

Premijer je izjavio je da ima dobre odnose sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem kao i da dok god je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u vladi znači da ima njegovo poverenje.

Vučić je rekao da su njegovi odnosi s Nikolićem dobri, da razgovaraju o svim problemima, da ne moraju uvek isto da misli, a da nikada nisu isto ni mislili, ali da su prijatelji i da ga veoma pogadjaju kampanje koje se vode protiv njega (Nikolića) i njegove porodice.

Na pitanje da li može da ga zaštiti od tih napada Vucičh je zapitao kako to može da uradi kada je i njegovog brata "izubijala policija" a onda se "neki smeju i kažu gde mu je lična karta".

"Neka nas udaraju, mi smo tu da primamo udarce, naše je da brinemo o Srbiji", rekao je Vučić primetivši da se sada priča i o tome kako mu je brat bio u Mionici i dodao da jeste bio i to više od 20 puta, jer je odličan kada je u pitanju izborna statistika, a inače je običan član stranke i nije nikakav funkcioner.

Kako je rekao, nije brata postavio ni na kakvo visoko mesto niti je ikakav funkcioner kao što je lider DS postavio svoju sestru u ambasadu u Italiji iako nije znala italijanski jezik.

Na pitanje o poverenju Ivici Dačiću Vucičh je rekao da SNS ima lagodnu većinu u parlamentu, ali i dodao da dok je Ivica Dačić u vladi znači da uživa njegovo poverenje a da ako u vladi ne bude značiće da više ne uživa to poverenje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: