Umesto ekskurzije, pomoć vršnjacima

U želji da pomognu vršnjacima iz Obrenovca, đaci Osnovne skole Prota Stevan Popović iz Čumića kod Kragujevca odrekli su se odlaska na ekskurziju.

Izvor: B92

Subota, 13.12.2014.

17:07

Default images

Mladi Šumadinci su sem novca svojim vršnjacima odneli i pola tone jabuka, po kojima je njihov kraj i poznat.

Osnovna škola u Čumiću jedinstvena je po generaciji učenika četvrtog razreda koji su ove godine rešili da ne odu na ekskurziju i taj novac dajudeci iz Obrenovca.

Akciju je pokrenuo desetogodišnji Uroš čiji je predlog prihvatilo ne samo njegovo odeljenje, već i učenici čitave škole.

“Gledao sam vesti i video sam u kakvom su oni stanju i ja sam odlučio da im pomognem. Predložio sam mojim drugarima iz odeljenja da novac koji je trebalo da ideza ekskurziju damo deci iz Obrenovca. I svi su se s tim složili, a kasnije i cela škola”, navodi Uroš Petrović, učenik OŠ Prota Stevan Popović.

Pre nekoliko nedelja učenici IV-1 otišli su u Obrenovac i uručili poklon svojim drugarima.

“Igrali smo se tamo sa decom. Pričali smo. Pričali su kako im je bilo teško kad su bili poplavljeni, ali sada im je sve sređeno”, istakla je Anđela Rajičić učenica OŠ Prota Stevan Popović.

Prednost obrazovanja, u jednoj ovakvoj seoskoj školi, je što u odeljenju ima najvise dvadeset đaka. U tom slučaju, učitelji i nastavnici su u stanju da se skoro svima pođednako posvete. S druge strane, deca su i jako samostalna u savladavanju gradiva.

“Pošto se naši roditelji ovde uglavnom bave poljoprivredom i deca uglavnom sama rade to što rade, tako da svaki taj njihov uspeh je u stvari samo njihov uspeh”, ističe učiteljica Vanja Petrović.

Prosvetni radnici su više nego ponosni na svoje đake jer humanost, koju pokazuju, bitnija je od proseka ocena.

Aleksandar Jovanovic diretkor OS “Prota Stevan Popovic”

“U stvari ovo je dokaz da smo uspeli. Ako mi stvaramo humane ljude. To nam je prvi zadatak. Sve ostalo da kazem moze da bude ili ne ili ce se nadograditi kroz dalje skolovanje. Sve ono sto ucenike treba da zadovolji u toku jednog skolskog dana nalazi se unutar skolskog dvorista. Pored tih problema koje imaju gradske skole, sto se tice nekih bolesti zavisnosti da kazem, ovde je sesoka sredina apsolutno najbezbednije mesto”, navodi direktor OŠ Prota Stevan Popović, Aleksandar Jovanović.

Škola Prota Stevan Popović je među pet najstarijih skola u Šumadiji. Ove godine je obeležila 222 godine postojanja. Ima oko 130 đaka raspoređenih u deset odeljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: