AP: Obama protiv duhova prošlosti

Da li će Barak Obama do kraja mandata uspeti da se reši zaostavštine svog prethodnika Džordža Buša na planu nacionalne bezbednosti, pitanje je koje postavlja AP

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.12.2014.

14:38

Default images

Mada je Obama, po stupanju na dužnost, zabranio simuliranje davljenja i druge metode, a kasnije podržao istragu Senata o ponašanju CIA, njegova administracija je godinama pokušavala da nađe rešenje kako da obelodani razmere programa CIA.

Objavljivanje izveštaja Senata

je dugo odlagano zbog zabrinutosti administracije da bi sporne informacije mogle da raspire antiamerikanizam širom sveta.

Uprkos tome što je Obama poručio da je debata o mučenju zatvorenika okončana, mnogi funkcioneri bezbednosnih organa iz Bušove ere i dalje obavljaju iste dužnosti, uključujući one u pritvoru CIA u Gvantanamu.

Obama je pod pritiskom i zbog vojnih sukoba u Iraku, a u javnosti se postavlja pitanje i o njegovoj sposobnosti da do kraja mandata okonča rat u Avganistanu, navodi AP.

"Dok traje predizborna kampanja, vi govorite određene stvari, a kada stupite na dužnost i suočite se sa razmerama infrastrukture nacionalne bezbednosti, to je sasvim drugačija perspektiva", rekao je Majkl Alen, koji je u doba Bušove administracije radio u Beloj kući i Stejt departmentu.

I Ken Gud, viši istraživač u Centru za američki napredak, primećuje da je mnogo teže ostvariti pomak nego što se to u početku čini.

Obama je juče ocenio da je izveštaj Senata važan korak u odbacivanju postupaka koji, kako je rekao, nisu u skladu sa američkim vrednostima.

"Jedna od stvari koje Ameriku čine izuzetnom jeste naša volja da se otvoreno suočimo s prošlošću, sa sopstvenom nesavršenošću, da sprovedemo promene i poboljšamo stvari", rekao je on.

Obama je izrazio razumevanje za Buša, rekavši da se prethodna administracija suočila s teškim odlukama u borbi protiv Al Kaide i sprečavanju terorističkih napada.

Posle šest godina u Beloj kući, Obama još pokušava da ukine neke mere pokrenute u Bušovo doba radi sprečavanja terorizma.

Jedno od obećanja datih u prvoj godini mandata - da će pritvorni centar Gvantanamo biti zatvoren - još nije ispunjeno i u tom zatvoru na Kubi i dalje se nalazi oko 130 pritvorenika.

Bivši agent NSA Edvard Snouden obelodanio je da Obama ne samo što je nastavio sa sprovođenjem programa nadzora, započetim u doba Buša, već ih u nekim slučajevima i proširio, što je razbesnelo mnoge pristalice predsednika.

I obećanja o okončanju ratova u Iraku i Avganistanu nisu sasvim ispunjena, uprkos povlačenju američkih snaga iz borbenih misija, pošto je Islamska država u međuvremenu pojačala akcije u Iraku, te SAD sada protiv ekstremista vode vazdušne operacije.

Postavlja se pitanje da li će Obama do kraja mandata uspeti da se reši Bušove zaostavštine, navodi AP.

"Pitanje koje će definisati poslednje dve godine predsednikovog mandata biće politika nacionalne bezbednosti", smatra Gud.

"Pitanje je da li će on uspeti da ostavi svom nasledniku promenjenu i reformisanu spoljnu i bezbednosnu politiku, ili ćemo i dalje voditi rasprave kakve vodimo već 15 godina."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: