Srbija osuđuje prijem Kosova u MOK

Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Beta

Utorak, 09.12.2014.

17:14

Default images

"Takvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom", navodi se u izjavi srpskog šefa diplomatije.

Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahteva za članstvo potiče iz nezavisne države priznate od međunarodne zajednice u celini. Ovakvom odlukom MOK je prekršio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u UN, dodaje se u izjavi.

"Taj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a Međunarodni olimpijski komitet, kao univerzalna organizacija posvećena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra", rekao je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija smatra da Međunarodni olimpijski komitet ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke o kojim postoje značajna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela.

Međunarodni olimpijski komitet danas je odobrio punopravno članstvo Kosova na zasedanju u Monaku, posle uslovnog članstva datog krajem oktobra.

To znači da će Kosovo moći da učestvuje kao nezavisna država na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, kao i na prvim Evropskim igrama koje se održavaju iduće godine u azerbejdžanskom Bakuu.

Olimpijski komitet Srbije u oktobru je "najoštrije osudio" odluku MOK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: