Lecima zovu na nasilje nad Romima

Organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima, upozorava Antifašistička akcija iz Novog Sada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

08:45

Default images

Mediji javljaju da se leci dele i u drugim gradovima Srbije, ne samo u Beogradu. Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije najoštrije je osudio ovu organizaciju. "Država mora odmah da reaguje", poručio je povodom ovih letaka predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podnela je krivičnu prijavu zbog letaka sa otvorenim govorom mržnje prema Romima, koje potpisuje "Srbska akcija".

Policija radi na otkrivanju osoba koje su napravile letke u kojima se otvoreno poziva na nasilje, linč i govor mržnje prema Romima.

Kako je upozorila Antifašistička akcija (AFA) iz Novog Sada, na svom profilu na Fejsbuku, taj letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi".

"U pitanju je osnovna fašistička doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemačkoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemačka nalazila - krupnih kapitalista - tako i danas domaći fašisti umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome", navodi AFA Novog Sada.

Kako ova organizacija navodi "na svu sreću, građani nisu toliko slepi i naivni da poveruju da je za materijalno stanje u kom se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, čijih 99% pripadnika živi u apsolutnoj bedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva".

"Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor, stoga ovo treba ozbiljno shvatiti i suprotstaviti se siledžijama i onemogućiti im da vrše svoju prljavu propagandu", dodali su iz AFA-a.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma prof. Vitomir Mihajlović naglašava da je deljenje ovakvih letaka sramno i da je velika uvreda za sve Rome.

"Osuđujem ovaj postupak gde se bez ikakvog zazora poziva na linč svih Roma. Ovi letci predstavljaju jasnu poruku da Romi nekome smetaju i da su ugroženi. Takođe uvredljivo je i što su prema rečima autora ovog strašnog teksta svi Romi svrstani u isti koš i oni iz nehigijenskih naselja i oni koji su profesori, doktori... odnosno uspešni i ravnopravni članovi društva. Na žalost najlakše je okriviti Rome jer su jadni i ne zaštićeni, i kao takvi uvek laka meta", naglašava profesor Vitomir Mihajlović.

Nacionalni savet Roma je zamolio nadležne državne organe da preduzmu odgovarajuće mere protiv počinioca i kazne ih, ali i sve poštene građane Srbije da osude ovaj čin ekstremnog nacionalnizma, nacizma i fašizma.

"Država mora odmah da reaguje"

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović rekao je danas da su leci koji pozivaju na istrebljenje Roma, "ekstremizam i fašizam na delu", te da policija mora hitno da pronađe inicijatore i organizatore tog "čina zla".

Omerović je, u izjavi dostavljenoj medijima, najavio i da će u Skupštini Srbije, po hitnom postupku, tražiti da bude doneta Deklaracija protiv nasilja i govora mržnje.

"Ako ne vidimo da je to fašizam na delu, onda smo prihvatili da je to dozvoljeno, onda smo svi saučesnici u tom otvorenom pozivu na linč", rekao je Omerović.

On je zatražio od policije da hitno pronađe inicijatore i organizatore tog čina zla i da društvo tako pokaže da se ne sme pozivati na nasilje i linč drugih.

"Danas su Romi krivi za sve, sutra će to biti predstavnici LGBT populacije i ostali samo zato što u drugačiji. Tako počinje zlo - sa pozivima, lecima, jezikom mržnje, pa onda ide nasilje, ubistvo. Da li smo nešto naučili iz istorije?", upitao je Omerović.

Omerović je rekao da je deljenje letaka opasno, zbog čega se ne sme olako preći preko takvih pojava, jer zatvaranje očiju pred tim ekstremizmom samo može ohrabriti aveti prošlosti.

"Ne smemo više čekati. Država mora odmah da reaguje", zaključio je Omerović.

Udovički: Naći odgovorne

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički pozvala je nadležne da hitno nađu odgovorne za letke sa porukama mržnje prema Romima.

"Moramo pokazati jasnu spremnost i odlučnost države da se stane na put raspirivanju nacionalne mržnje", izjavila je Udovički, koja je oštro osudila pojavu tih letaka koji omalovažavanjem pripadnika romske zajednice i širenjem paniku, indirektno pozivaju na nasilje.

Kako se navodi u saopštenju potpredsednice Vlade, Udovički je istakla da se ne sme dopustiti da se u Srbiji širi nasilje i ugrožavaju životi pripadnika bilo koje nacionalne manjine, da se kroz govor mržnje i predrasude sramno degradiraju građani i građanke ove zemlje.

"Bilo kakvo direktno i indirektno pozivanje na nasilje na pripadnike nacionalnih manjina se mora procesuirati i osuditi", rekla je Udovički i naglasila da je Srbija država svih njenih građana, a njihova bezbednost je osnov za razvoj društva, države i za veću toleranciju, koja uključuje i punu integraciju manjina.

Reakcije i osude deljenja letaka

Deljenje letaka osudili su i vladin Savet za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade za uključivanje Roma, Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska stranka.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine pozvao je nadležne da preduzmu odgovarajuće mere i kazne krivce, a u saopštenju pozivaju "sve poštene građane Srbije da osude taj čin ektremnog nacionalnizma, nacizma i fašizma".

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović smatra da je deljenje takvih letaka sramno, da predstavlja veliku uvredu za sve Rome, da se time poziva na linč i šalje "jasna poruka da Romi nekome smetaju i da su ugroženi".

Deljenje letaka oštro je osudio i Savet Vlade Srbije za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade za uknjučivanje Roma, koji poručuje da država mora da garantuje slobodu i bezbednost svim građanima.

Pronalaženje i sankcionisanje osoba koje su organizovale akciju deljenja letaka zatražila je i Socijaldemokratska stranka, ističući da vlada treba da zauzme jasan i odlučan stav povodom sve češćeg govora mržnje.

LDP je takođe osudio deljenje letaka, ocenivši da broj zagovornika te ideje raste iz meseca u mesec i da društvo mora da reši taj problem, dok LSV ocenjuje da je fašistička organizacija "Srbska akcija" odavno morala da bude zabranjena.

Antifašisticka akcija (AFA) na Fejsbuk profilu navodi da letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj vecina građana Srbije živi".

"U pitanju je osnovna fašisticka doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemackoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemačka nalazila - krupnih kapitalista - tako i danas domaći fašisti umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome", piše na Fejsbuk profilu AFA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: